+36 30 179 1009 kapcsolat@bergerhazak.hu

Berger Házak
2020. 02. 19. - szerda

“Telekvadászatba” kezd? Segítünk!

Első lépésként gondoljuk át, milyen elképzelésünk van a telekre épített házunk kapcsán! (Rajzoljuk le magunknak: pl., 3 szoba, 2 fürdő, konyha – ezek méretét is próbáljuk meghatározni-, egyszintes vagy kétszintes stb.)  

Amint ezzel megvagyunk, indulhat a vadászatunk! 

 Mekkora legyen az a telek? 

Már tudjuk mekkora házat szeretnénk. Mivel a telek övezeti besorolása határozza meg a terület tényleges beépíthetőségi százalékát, ezért érdemes a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ) figyelemmel kísérni.  Amennyiben nem szeretnénk ezt egyedül megtenni, bevonhatunk egy építész-tervező szakembert is, aki későbbi bővíthetőség mértékét is megtudja vizsgálni. 

 Mérjük fel a telek előnyeit és hátrányait! 

Nézzük meg, a településen belüli elhelyezkedését a teleknek. Családosok esetében jó tudni, hogy hol található az óvoda, iskola, orvosi rendelő. Van-e tömegközlekedés? A telekhez vezető utak, járdák állapotát is vegyük szemügyreBeszélgessünk a szomszédokkal, hiszen a beszélgetés folyamán sok minden kiderülhet.   

A telek közművesítése (víz, villany, gáz, csatorna) megoldott-e?  Ez a kivitelezés szempontjából elengedhetetlen tényező.  

Nagyon fontos a felszín alatti rétegek és talajvíz vizsgálata (talajmechanika, geodéta felmérése), amivel az alapozásra való alkalmasságunkat is meg tudjuk határozni.  

 Forma és tájolás, azaz sok napfényt a nappaliba! 

A legideálisabb telekforma a téglalap vagy négyzet alak, viszont az egyik legfontosabb, hogy megfelelően széles legyen. Tájolás tekintetében, ha napfényes nappalit szeretnénk, akkor érdemes ezt déli, délnyugati vagy nyugati oldalra tájolni. Ebben az esetben a hálószobák a hűvösebb, árnyékosabb oldalon (K, ÉK) helyezkednek el. Ezért is lényeges átgondolnunk, hogy az otthonunk fekvése mit jelent a későbbiekben ránk és a mindennapjainkra nézve.    

 Sík vagy lejtős telket válasszunk? 

Mindenképpen gazdaságosabb egy sík telken építkezni, viszont a pince kialakítása már korántsem annyira kedvező, mint például egy nagy mértékben lejtős telek esetén. A lejtős telek ugyan növeli az építés költségeit, de lehetőségünk van arra, hogy építsünk egy kívülről is megközelíthető garázst vagy pincét. A lejtős telek előnye a panoráma, míg a sík telken könnyebben focizhatunk a gyermekeinkkel. Mérlegeljük az igényeinket és az építkezésre szánt anyagi forrásunkat. 

 Jogi kisokos 

  • Amennyiben olyan telket vásárol, ahol elbontandó épület áll, ne feledkezzen meg arról, hogy bontási engedélyezési tervet, vagy bontási bejelentési tervet is kell készítenie. 
  • Nézzük meg a közművek állapotát (Szükség lehet-e közműpótló berendezésre?). 
  • A tulajdoni lapon nézzük meg, hogy a szomszédos telkeken az épületek a valóságnak megfelelően helyezkednek-e el (pl., előfordulhat, hogy a szomszéd túl közel építkezett a telekhatárhoz, ezzel szűkülhetnek a lehetőségeink, mert az előírt tűztávolságot be kell tartanunk.). 
  • Nézzük meg a tulajdonosokat, van-e haszonélvező, vagy bármilyen egyéb bejegyzési joggal rendelkező személy. 
  • A telek miként van bejegyezve (művelésből kivont, belterület, szántó stb.)? 
  • Van-e szolgalmi jog, közműátvezetési, stb. jog bejegyezve? 
  • Van-e jelzálog vagy bármilyen más terhelés a telekre bejegyezve? 

 Ha mindezeket átgondolta, átnézte és megtalálta a minden tekintetben megfelelő telket, nyugodt szívvel vághat bele csodás, új házának felépítésébe. 

 

Kérdése van? Ajánlatot kérne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tetszett a cikk?
Megosztás: Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a BERGER Házakkal kapcsolatos hírekről, technológiai újdonságokról és hasznos információkról!

Kapcsolat

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére hétköznap 9 és 17 óra között. Üzemünk a Polgári Ipari Parkban található, ahol előzetes időpontegyeztetést követően szívesen bemutatjuk otthona elkészítésének teljes folyamatát.

Ügyfélszolgálat

+36 30 179 1009

E-mail

kapcsolat@bergerhazak.hu

Cím

H-4090 Polgár, Ipari Park