“Telekvadászatba” kezd? Segítünk!

Első lépésként gondoljuk át, milyen elképzelésünk van a telek és a ráépített házunk kapcsán! (Rajzoljuk le magunknak: pl., 3 szoba, 2 fürdő, konyha – ezek méretét is próbáljuk meghatározni-, egyszintes vagy kétszintes stb.) Amint ezzel megvagyunk, indulhat a vadászatunk! 

Mekkora legyen az a telek? 

Már tudjuk mekkora házat szeretnénk. Mivel a telek övezeti besorolása határozza meg a terület tényleges beépíthetőségi százalékát, ezért érdemes a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ) figyelemmel kísérni.  Amennyiben nem szeretnénk ezt egyedül megtenni, bevonhatunk egy építész-tervező szakembert is, aki későbbi bővíthetőség mértékét is megtudja vizsgálni. 

Mérjük fel a telek előnyeit és hátrányait! 

Nézzük meg, a településen belüli elhelyezkedését a teleknek. Családosok esetében jó tudni, hogy hol található az óvoda, iskola, orvosi rendelő. Van-e tömegközlekedés? A telekhez vezető utak, járdák állapotát is vegyük szemügyreBeszélgessünk a szomszédokkal, hiszen a beszélgetés folyamán sok minden kiderülhet.   

A telek közművesítése (víz, villany, gáz, csatorna) megoldott-e?  Ez a kivitelezés szempontjából elengedhetetlen tényező.  

Nagyon fontos a felszín alatti rétegek és talajvíz vizsgálata (talajmechanika, geodéta felmérése), amivel az alapozásra való alkalmasságunkat is meg tudjuk határozni.  

Forma és tájolás, azaz sok napfényt a nappaliba! 

A legideálisabb telekforma a téglalap vagy négyzet alak, viszont az egyik legfontosabb, hogy megfelelően széles legyen. Tájolás tekintetében, ha napfényes nappalit szeretnénk, akkor érdemes ezt déli, délnyugati vagy nyugati oldalra tájolni. Ebben az esetben a hálószobák a hűvösebb, árnyékosabb oldalon (K, ÉK) helyezkednek el. Ezért is lényeges átgondolnunk, hogy az otthonunk fekvése mit jelent a későbbiekben ránk és a mindennapjainkra nézve.    

Sík vagy lejtős telket válasszunk? 

Mindenképpen gazdaságosabb egy sík telken építkezni, viszont a pince kialakítása már korántsem annyira kedvező, mint például egy nagy mértékben lejtős telek esetén. A lejtős telek ugyan növeli az építés költségeit, de lehetőségünk van arra, hogy építsünk egy kívülről is megközelíthető garázst vagy pincét. A lejtős telek előnye a panoráma, míg a sík telken könnyebben focizhatunk a gyermekeinkkel. Mérlegeljük az igényeinket és az építkezésre szánt anyagi forrásunkat. 

Jogi kisokos 

  • Amennyiben olyan telket vásárol, ahol elbontandó épület áll, ne feledkezzen meg arról, hogy bontási engedélyezési tervet, vagy bontási bejelentési tervet is kell készítenie.
  • Nézzük meg a közművek állapotát (Szükség lehet-e közműpótló berendezésre?).
  • A tulajdoni lapon nézzük meg, hogy a szomszédos telkeken az épületek a valóságnak megfelelően helyezkednek-e el (pl., előfordulhat, hogy a szomszéd túl közel építkezett a telekhatárhoz, ezzel szűkülhetnek a lehetőségeink, mert az előírt tűztávolságot be kell tartanunk).
  • Nézzük meg a tulajdonosokat, van-e haszonélvező, vagy bármilyen egyéb bejegyzési joggal rendelkező személy. 
  • A telek miként van bejegyezve (művelésből kivont, belterület, szántó stb.)? 
  • Van-e szolgalmi jog, közműátvezetési, stb. jog bejegyezve?
  • Van-e jelzálog vagy bármilyen más terhelés a telekre bejegyezve?

Ha mindezeket átgondolta, átnézte és megtalálta a minden tekintetben megfelelő telket, nyugodt szívvel vághat bele csodás, új házának felépítésébe.