fbpx

Széchenyi 2020 finanszírozási információ

A projekt címe: Moduláris rendszerű, környezetbarát, sorolható, bővíthető, gyorsan telepíthető szállás és közösségi célú előre gyártott készház elemek kifejlesztése, nulla és plusz energia lehetőséggel

A projekt száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00636

Kedvezményezett: BERGER Házak Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Szerződött támogatás összege: 152 547 028 Ft

Megítélt kölcsön összege: 96 798 302 Ft

A támogatás mértéke: 55%

A projekt befejezésének dátuma: 2022.02.28.

A projekt bemutatása:

A moduláris építészet jelenleg leszűkül az úgynevezett konténeres építészetre. Fejlesztési projektünkkel a moduláris építészet új dimenzióját célozzuk meg. Elképzelésünk szerint a fejlesztéssel létrehozott építési megoldásaink ötvözik a legkorszerűbb technológiát, a természetes és környezetbarát anyagfelhasználást, a költséghatékonyságot, esztétikai élményt valamint a kényelmi és ergonómiai igényeket. Tervezett moduláris építési technológiánk segítségével a hagyományos és a készház építéshez szükséges kivitelezési idő drasztikusan lecsökkenthető.

A modulok kifejlesztése területén az elképzelésünk olyan praktikusan és gyorsan összeépíthető egységek kifejlesztése, amelyek szabadon kombinálhatóak és ezzel eltüntethetőek a konténer barakkokra jellemző esztétikai egyhangúság.

A fejlesztés során a legújabb építészeti innovációkat fogjuk alkalmazni és bevonunk olyan specialistákat, akik szakterületükön a kutatás élvonalába tartoznak.

A modul rendszerű épületeink energetikai kialakításában az eddig nem használt legkorszerűbb technológiákat fogjuk beintegrálni: termoplasztikus faanyagok az épületburokban, multifunkcionális árnyékoló és kondicionáló homlokzati szerkezet kialakítása. A szerkezeti megoldásainkban azt a felfogást képviseljük, hogy az épület egy olyan organizmus, amely burka a külső és belső tér anyag- és energiacseréjét, energia háztartását szabályozza. Ehhez a buroknak a különböző külső klimatikus behatásokra, valamint az épületbelsőből jövő kihatásokra reagálni, változni, az energetikai és komfortigényeket pedig kielégíteni kell. Minél teljesítőképesebb a homlokzat, annál kisebb technikai és energetikai ráfordítással lehet az épületkondicionálást és szellőzést megoldani. A szerkezetek tervezésénél és kialakításánál az úgynevezett ENERGIA DESIGN módszereket fogjuk alkalmazni, amit ismereteink szerint csak kísérleti épületekben alkalmaztak. Az energiadesign tervezés egyik innovációja az épület komplex szezonális működésének tervezése különböző évszakoknak, illetve üzemi időszakoknak megfelelően. Ennek dokumentálása az úgynevezett klíma- és energiakoncepciók formájában valósul meg, ahol a fűtés-hűtés, természetes és mesterséges szellőzés és megvilágítás, szerkezeti és anyagtani koncepciók, továbbá a belső komfortkörnyezet előállításához szükséges energiaellátási koncepció kerül meghatározásra. Az épülettömeget, szerkezeteket és anyagokat már a tervezés kezdetén úgy választjuk meg, hogy az épület különösebb technikai rásegítés nélkül, lehetőleg hosszú időszakon keresztül kellemes belső klímát hozzon létre. Az épület komponenseit, szerkezeteit nem pusztán konstruktív, funkcionális téren oldjuk meg, hanem törekszünk egy vagy több energetikai kiegészítő funkció, szinergia hatás kialakítására is. Épület és gép együtt „lüktet”, működik – csak ekkor érhetünk el magas hatékonyságot, környezeti forrásokból meghajtva. A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a tervezett moduláris rendszerű építészeti megoldásunk, nem csak a moduláris rendszer kialakításával tartalmaz műszaki-tudományos újdonság tartalmat, hanem a szerkezetek kialakítása is jelentős műszaki- tudományos újdonságot hordoz magában.

Az innovatív műszaki megoldás lényege az egyszerű, gyors felépíthetőség mellett a korszerű, igényes, energiatakarékos kivitelezés és üzemeltethetőség. A megvalósítani kívánt építési elemkészlet és készház megoldás nem csupán egy korszerű, a jövő igényeit is megvalósítani képes, nullaenergiás vagy plusz energia előállítására képes épületrendszer megvalósítása, hanem egy teljesen új építészeti koncepció, amely megvalósítja a legújabb építőipari és energetikai kutatások szinergiáját.

További műszaki-tudományos újdonság tartalmat jelent, az energetikailag autonóm megoldás, kombinálva a betonozott alapozási technológia mellőzésével olyan területeken is, ahol az ökológiai lábnyom minimálisra szorítása a cél pl. természetvédelmi területeken történő építés. A betonozott alap helyett talajcsavarozási technológiát és teljesen környezetbarát száraz építési technológiát alkalmazva, akár teljesen fa illetve cellulóz alapanyagok felhasználásával.

A moduláris rendszer kialakításával az épület szerkezeteket pontosan alakra és méretre állítjuk elő. Ezzel a módszerrel csökkenteni tudjuk a hulladékot és az előállítási költségeket. A szerkezetek összeépítése ugyanakkor minden tekintetben a legegyszerűbb és a legkényelmesebb. Így kevesebb a felesleges tevékenység, maximális a termelékenység és az ergonómiai hatékonyság. Az optimalizált gyártás tervezéssel a szerkezetek egyszerűen módosíthatók, amikor a követelmények változnak.

Projektünk megvalósításával olyan Magyarországon és Európában eddig biztosan nem létező moduláris, természetes faanyagok és szigetelőanyagok, illetve eddig nem alkalmazott Energiadesign technológiák felhasználásával állítunk elő környezetbarát, sorolható, bővíthető, gyorsan telepíthető szállás és közösségi célú előre gyártott készház elemeket A projekt során a fejlesztési tevékenységünkkel előállított prototípusok alapján ÉMI (Építőipari Minőségellenőrző Innovációs Nkft.) által minősített épületeket fogunk forgalomba hozni.

A projekt tartalma:

A K+F projektünk megvalósítása során kialakítottunk egy ideális modul méretrenden alapuló a Berger Házak Zrt. gyártósora által gyártható épülettípusok alaprajzi rendszerét. A fejlesztés során megfogalmazott moduláris rend statisztikailag sok tízezer lehetséges elem variációt ajánl fel, ugyanakkor – törekedve egy másik cél, a korlátozott elemszám és az egyszerű, tipizált elemekből történő gyárthatóság megvalósulására is – igyekeztünk reális keretek közé szorítani a valóban szükséges elemszámot. Fejlesztésünk újdonsága egy általunk kidolgozott „panel-kuplung” rendszer, ami lehetővé teszi, hogy az egyes panelek tetszőleges csatlakozása, csatlakoztatása mellett is az épületek teljes alaprajzában megőrizhető legyen a bordatengely távolság. Ezt jelenleg más rendszerek nem tudják biztosítani, a többi paneles rendszer rendre kizökken saját modulrendszeréből a sarok és T-csatlakozások környezetében. A kialakított modul rendszer elkészített prototípus elemeit az ÉMI Építőipari Minőségellenőrző Innovációs Nkft. által bevizsgáltatásra került és megfelelő minősítést szerzett. Az új modulrendszerhez igazodóan egyúttal kialakítottunk egy olyan – beszédes – konszignációs kódrendszert is, ami kezelni tudja mind a panelek (egyelőre a falpanelek) és a szerkezeti kapcsolóelemek (kuplungok) minden releváns tulajdonságát. Ez a konszignációs rendszer a most célszerűen lekorlátozott moduláris rendszeren túlmutató módon képes kezelni a gyártósorról elvben lehozható bármely terméket, egyetlen rendszerrel téve kezelhetővé a modulházak és az egyedi épületek elemeinek gyártását és építését.

A projekt keretein belül beszerzésre kerültek a következő eszközök: 1db szeglemez prés, 1 db talajcsavarozó berendezés, 1 db elszívó berendezés, 1 db függőleges lapszabászgép, 2 db DELL XPS számítógép monitorral, 5 db DELL Latitude számítógép monitorral.