fbpx

NKFI Alapból Megvalósuló Projekt

Projektazonosító: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287

Projekt címe: Komplex műszaki rendszer kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására (THERMOKOMP)

Kedvezményezett neve: Berger Házak Zrt.

Projekt kezdés: 2021.09.01.

Projekt tervezett befejezése: 2025.08.31.

Támogatási összeg: 186.059.600 Ft

 

A projekt bemutatása:

Egyre növekvő piaci igény van a közel nulla energiaigényű épületek kifejlesztésére, melyek használati értéküket és piaci versenyképességüket tekintve nagy előrelépést jelentenek a hagyományos könnyűszerkezetes épületekhez képest. Ezek belső terében alapvető követelmény a külső időjárási körülményektől független, komfortos élet- és munkakörülmények biztosítása. A projektben a megújuló természeti erőforrások évszakoktól és napszakoktól, az átmeneti időjárási körülményektől jórészt független hasznosítását tűzzük ki célul. A nem megfelelő napszakban rendelkezésre álló erőforrásokat a kifejlesztett magas színvonalú épületgépészeti rendszer részét képező fázisváltó hőtároló anyagokban tároljuk. A könnyűszerkezetes épületek fűtésére vagy klimatizálására kifejlesztendő komplex innovatív épületgépészeti rendszer révén tetemes megtakarítás érhető el mind a felhasznált építőanyagok és hőszigetelő rendszerek beruházási költségeit, mind pedig az épületek energiafelhasználási költségeit tekintve is.

A kitűzött célok megvalósítására egy négytagú konzorcium jött létre. A konzorcium vezetője, a BERGER Házak Zrt., új generációs, környezetbarát lakóházakat gyárt és épít magán és közületi megrendelői számára nagypaneles készházgyártási technológiát alkalmazva. A Nebraska-Ház Kft. favázas könnyűszerkezetes épületei az üzemi előregyártással biztosítják az épületek rövid, akár néhány napos helyszíni szerelési idejét. A Thermofoam Kft. a projektben a fázisváltó hőtároló mikrokapszulák gyártója és az épületpanelek fejlesztője együttműködésben a negyedik konzorciumi taggal, az ELKH Természettudományi Kutatóközponttal.

A projekt megvalósítási időtartama alatt olyan készültségi fokot tervezünk elérni, hogy a kidolgozott komplex épületgépészeti rendszer a konzorciumvezető BERGER Házak Zrt. és a konzorciumi tag Nebraska-Ház Kft. által gyártott épületekbe beépítve közvetlenül értékesítésre kerülhessen.