Miért fontos a jó szellőztető?

Megfelelő szellőztető nélkül a sarokig kitárt ablakon süvít be a jeges szél, vagy éppen az olvasztó hőség, és vele együtt a por és a pollen. A jól fűtött vagy hűtött lakás levegője gyorsan lecserélődik, mi pedig szaladunk becsukni az ablakot.

A modern lakások a hőveszteség minimalizálása érdekében nagyon jól tartják a levegőt, amelyet így más módon kell frissíteni és cserélni. Az ablaknyitogatás nem hatékony módszer, mivel az értékes energiával felfűtött vagy lehűtött levegőt engedjük ki az ablakon, viszont légcserére szükség van. Az egyszerű, csak elszívást biztosító berendezések telepítése olcsóbb, azonban nem is oldják meg teljesen a problémát, ráadásul hővisszanyerős szellőztető nélkül nehéz magas energetikai osztályú épületet építeni.

A hővisszanyerős szellőztető nagy előnye, hogy folyamatos és önműködő légcserét tesznek lehetővé, így állandóan friss levegőt biztosítanak és megelőzhető a penészképződés is a jól szigetelt házakban, ahonnan nehezen távozik a pára. Emellett könnyen optimalizálható a levegő összetétele és minősége, méghozzá huzatmentesen. A kényelmi szempontokat sem szabad elfelejteni, a szellőztető segítségével megfelelő páratartalmat lehet beállítani, méghozzá rovaroktól mentesen. A szagokat is semlegesíti, és csendesen dolgozik, nem zavarva a család nyugalmát. Magas hatásfokkal működik, a lecserélt levegő nem veszít hőmérsékletéből, így télen alacsonyabb a fűtési, nyáron a hűtési költség. Ez nem csak a pénztárcáját kíméli, de a környezetet is.

A hővisszanyerős szellőztetőknek két fő típusa van. Mindkét terméktípus hővisszanyeréssel rendelkezik, a lényegi különbség a beépítéshez és használathoz szükséges egyéb rendszerek (légcsatornahálózat) kialakításában van. A teljes házat ellátó légcsatorna rendszer kialakítása helyigényes, és befolyásolja a lakás belső képét is a falakon megjelenő levegő befújó és elszívó elemek elhelyezése miatt, amit van, aki nem szeret látni.

A centralizált rendszerekhez komplett légcsatornahálózatot kell kiépíteni az épületben, helyiségenként befújással és elszívással. A mosdóból, fürdőszobából, mosókonyhából és a konyhából általában csak elszívás történik. A légcsatorna hálózat a keresztmetszetek miatt inkább helyigényes konstrukció, mint a decentralizált, helyi megoldás.

A decentralizált berendezésesek telepítésekor nem szükséges komplett légcsatorna hálózatot kiépíteni, csupán a „nedves” helységekből, és a konyhából történik elszívás. Az egyéb helységekbe a friss levegő az ablakokba beépített résszellőzőn keresztül, vagy pedig az ablakok felett elhelyezett légbeeresztő idomokon keresztül történik, szabályozott módon. Ebben az esetben a hővisszanyerést vagy egy kisteljesítményű hőszivattyús egység végzi, mely a visszanyert hőt az épület fűtési rendszerébe, vagy a melegvíztárolójába nyeri vissza. Geotermikus hőszivattyús rendszer esetében a hővisszanyerés a talajszondába/kollektorba is történhet. Ezek a berendezések csak hőszivattyús berendezéssel együtt telepíthetők, azaz ezen rendszerek tartozékai.

A mai modern épületek estén a szellőztetés már szinte kötelező elem, mivel 2021. január 1-et követően szinte nem is tud új építésű épület használatbavételi engedélyt szerezni úgy, hogy az épület energiafogyasztásának legalább 25 százaléka nem helyben megtermelt megújuló energiaforrásból származzon. A hőszivattyú-szellőzés kombinációval azonban ezen jogszabályi követelményeknek eleget tud tenni az épület. Így ha hővisszanyerős szellőzés kialakítása mellet dönt az új háza építésénél, akkor amellett, hogy egészséges, komfortos és takarékos megoldást választ, a jogszabályi követelményeknek is könnyen megfelelhet új otthona.