Megéri ügyelni a környezetre az építkezés során

A környezetvédelem hosszú távon is fontos, de a kisebb döntések során figyelembe kell vennünk, hogy milyen hatásunk van a természetre.

A bolygót terhelő szennyezések többségéért az olaj- vagy a divatipar, esetleg a repülés felel, így ha kevesebbet autózunk, távolabbi utakra is vonattal megyünk, és ruháinkat először javítjuk, nem pedig lecseréljük, sokat tehetünk a környezetért.

Napjainkban a tudatosság elődleges iránya a fogyasztás visszafogása, a felesleges tárgyak és anyagok vásárlásának mérséklése. Ennek eredménye a műanyagmentes július, az igény a tartósabb, többször használható termékek iránt, valamint az, hogy a nyugati országokban általánosságban egyre kevésbé népszerű bármi, ami gyorsan elhasználódik. Érdemes tartós eszközöket választani, főleg akkor, ha hosszú távon használja azt.

Ön is sokat tehet azért, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, többek között azzal, hogy milyen házba költözik. Fontos, hogyan választunk akár alapanyagot, akár építési technológiát. A fenntartható fejlődést szem előtt tartva lehetséges egyszerre költséghatékony és környezetkímélő megoldást választani.

Először is fontos, hogy jól tájoljuk a házat: megfelelő irány esetén nyáron nehezebben melegszik fel otthonunk, míg télen nehezebben hűl ki, így a hőmérséklet beállítása kevesebb energiát igényel. Fontos az is, hogy milyen módon termeljük a hőt télen: ma már a közel energiasemleges házak építése sem elképesztő ritkaság, hanem a legjobb építőipari vállalatok sztenderdje. Nyáron az árnyékolástechnika segíthet csökkenteni a házat érintő közvetlen napfényt.

Ezen felül az anyaghasználat is meghatározó, manapság a fa egyre népszerűbb. A gondos tervezésnek köszönhetően Európában egyre több fát ültetnek, így fenntarthatóvá vált ezek építkezésen való felhasználása. A fa tartós, ráadásul szinte 100 százalékban felhasználható, akár falként, akár szigetelőanyagként.