egyedi tervezésű családi ház

Készházakra is jár a CSOK

Természetesen a készházakra is jár a CSOK. Az elmúlt években folyamatosan növekszik a szerelt technológiás, vagyis a készházak iránti kereslet. A készházak egyre növekvő népszerűsége a piaci becslések szerint, az újonnan épített családi házakon belül a korábbi évekre jellemző 10-12 százalékos arányhoz képest, tavaly már meghaladta a 15 százalékot.

Ezzel az évente átadásra került gyorsházak száma mára már meghaladta az ezres nagyságrendet évente. A növekvő népszerűséghez hozzájárult az is, hogy a nagypaneles házakat építtetők több mint, kétharmada igénybe vesz a CSOK-ot, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. A jelentős növekedésben fontos szempont, hogy az így készülő készházak kivitelezése nagyon rövid határidővel épülnek, akár 3-4 hónap alatt kulcsrakészek lehetnek, vagyis az előkészületekkel, tervezéssel és a banki ügyintézéssel együtt is akár 6-8 hónap alatt átadásra kerülnek.

Milyen támogatásokat vehet igénybe, ha új otthonba költözne?

A Magyar Állam és a gazdaság számára is fontos a lakáspiac lendületes működése, és a családok otthonhoz juttatása. A lakosság lakáscélú terveihez több támogatás is lehetséges, ezek a támogatások folyamatosan megújultak. Az elmúlt időszakban több új elemmel is gyarapodott a családok otthonteremtését támogató program, a gyermekvállalást ösztönző kedvezmények rendszere. A jelenleg hatályos szabályok szerint három támogatás segít az otthonteremtésben:

  • a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a CSOK
  • a Babaváró kölcsön
  • valamint, a lakáscélú jelzáloghitel részleges elengedése.

Vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatások

Ez a kétfajta támogatás hatályos jelenleg. A vissza nem térintendő támogatásokhoz tartozik a lakáscélú jelzáloghitel részleges elengedése. A rendelkezések szerint a második gyermeket is bevállaló családok 1 millió forinttal is csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, amennyiben ezt a hitel lehetőséget még a gyermek érkezése előtt használták fel. A harmadik gyermek esetében ez a támogatás 4 millió forintra emelkedik, majd minden további gyerek után további 1-1 millió forinttal.

További változás 2020. június 13-tól

Az elmúlt hónapokban újabb kedvezménnyel bővült az igénylés feltétele. A módosítás mostantól megengedi, a jelzáloghitel elengedését abban az esetben is, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van. A családtámogatási rendszer másik két választási lehetőség a CSOK és a Babaváró kölcsön.

Mit érdemes tudni a CSOK-ról? Mekkora a CSOK mértéke?

A CSOK vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet a házaspárok a meglévő gyermekek után, vagy a jövőbeni gyermekvállalásra igényelhetnek, valamint élettársak és egyedülálló szülők is igényelhetik.

Új lakás vagy ház vásárlása esetén a támogatások alakulása:

  • 1 gyermek után 600 ezer,
  • 2 gyermek után 2,6 millió forint,
  • 3 vagy több gyermek után 10 millió forint.

Használt lakás vásárlás esetén:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer,
  • 2 gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint,
  • 3 gyermek esetén 2 millió 200 ezer forint vehető igénybe,
  • 4 vagy több gyermek után 2 millió 750 ezer forint lesz a támogatás összege.

A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelek

A visszatérítendő támogatások közé tartozó kedvezményes, max. 3 százalékos kamatozású, a CSOK mellé igényelhető hitel új lakás építésére, vásárlására, valamint használt lakás vásárlására, bővítésére használható fel. Ezek jelentős összegek: 2 gyermek után 10 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint, 25 évig kamattámogatott kölcsön adható.

Határidő az elbíráláshoz

A pénzintézetek az építkezések esetében 60 napon belül bírálják el a kérelmet. CSOK-kérelem benyújtási határideje lakás vásárlása esetén 180 nap. Amennyiben hiánypótlásra van szüksége a pénzintézetnek, akkor a kiegészítés benyújtása nem rövidíti a határidőt.

Mit vizsgálhatnak?

Az egyik jelentős elvárás a CSOK-tól, hogy az igénylő szülőknek és a gyermekeknek 10 évig életvitelszerűen a lakásban kell lakniuk. Ennek a határidőnek a végéig vizsgálódhat az adóhatóság.

Bővebb tájékoztatás hol kérhető?

A CSOK-ról minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaphatunk a bankoktól, hitelintézményektől!

A Babaváró hitel

A gyermekvállalásra készülő házaspárok ebben a konstrukcióban maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhetnek a bankfiókokban, függetlenül attól, hogy van-e már gyermekük. Azok a házaspárok, akik gyermekvállalásra készülnek Babaváró kölcsönt vehetnek fel, amelynek az összege, maximum 10 millió forint lehet. Ez a kölcsön kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön, amelyet a pénzintézeteknél igényelhetnek. Ma már az sem feltétel, hogy legalább az egyikük az első házaságában éljen. Fontos viszont a születendő gyermekek érkezése és száma, ha ugyanis a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül lesz a gyermekáldás, akkor három évig nem kell fizetni a törlesztő részleteket, valamint mentesülnek a kamatok megfizetése alól. Ikerpár születésénél ez 3+2 évig értendő. A második gyereknél a tartozás 30%-át az állami fizeti meg, és újabb három évig szüneteltethető a törlesztés. A családba születő harmadik gyermek érkezése esetén a teljes tartozás megszűnik.

A pénzintézetek folyamatosan figyelik és elemzik az otthonteremtéssel kapcsolatos változásokat, ezért érdemes felkeresni a bankokat és tájékoztatást kérni a változásokról és a konstrukciókról.