Hogyan válasszunk fűtési rendszert (új) otthonunkba?

Az épületgépészet, azon belül is a fűtési rendszer a ház egyik meghatározó költségtétele, akár beruházáskor, akár később, az évek során.

A jól választott megoldás költséget takaríthat meg, és emellett azt is érdemes figyelembe venni, milyen kényelmi funkciókat kínálnak az egyes változatok, illetve milyen mértékben terheljük környezetünket.

Az biztos, hogy új házaknál érdemes a hőszivattyúk valamilyen formáját fontolóra venni. A gáz alapú fűtés és hőszivattyúk közötti beruházásbeli különbség hosszú távon eltűnik, később azonban lényegesen alacsonyabb költségekkel számolhatunk. A legmodernebb otthonok remek hőszigetelési tulajdonságai miatt kevesebb energiára van szükség a ház melegen tartásához, azonban a hőszivattyúnak takarékosság mellett számtalan környezetvédelmi és kényelmi előnye van.

Le kell szögezni, hogy a hőszivattyú sem csodaszer, azonban a megfelelően kiválasztott rendszer jobban óvja a környezetet, ön pedig kevésbé függ majd az energiahordozók árváltozásától, és extra kényelmi funkciókra tehet szert. A kiépítésnél jóval egyszerűbb, mintha gázt is vezetünk be a házba, mivel nincs szükség gáz hálózat tervezésre, közmű bevezetésre és égéstermék elvezetésre, ráadásul biztonságosabb, a hőszivattyúk esetében nincs esélye a szénmonoxid mérgezésnek sem.

Talaj, víz vagy levegő?

Figyelembe kell venni, hogy új, vagy már meglévő otthont kíván felszerelni, illetve hogyan osztaná meg a költségeket: nagyobb kezdeti beruházás-kisebb üzemeltetés, vagy kisebb beruházás-magasabb üzemeltetési költség. Ezen kívül ismerni kell, hogy a ház mennyi energiát igényel majd működés közben, ez határozza meg a hőszivattyú méretét.

Általánosságban azt kell tudni a hőszivattyúkról, hogy valamilyen formában a környezetben található forrásokat használja a ház fűtésére és hűtésére. Bármelyik rendszert választja, mindegyik alkalmas a ház melegítésére és hűtésére is, illetve mindegyik további költség nélkül állítja elő a használati meleg vizet is – jóval kevesebb energiával, mint egy hagyományos villany vagy gáz üzemű vízmelegítő.

A legelterjedtebb megoldás a levegős rendszer, amely alacsony költség mellett, gyorsan kiépíthető, üzemeltetése is olcsó, azonban a hatásfoka valamivel alacsonyabb a talajszondás rendszerekhez képest. Nincs szükség engedélyekre és általában talajmunkára sem. Ez nem csak alacsonyabb költségigénye miatt népszerű megoldás, hanem azért is, mert felújítás során, vagy kiegészítő fűtésrendszernek is remek.  A levegős hőszivattyú egyszerű rendszer, a házon kívül egy – a klasszikus klímákhoz hasonló – kültéri egységet kell elhelyezni, ahol megtörténik a hőcserélés.

A talajszondás módszer szerint a ház körül szondákat telepítenek, és a furatokban keringő fagyalló folyadék felveszi a talaj hőmérsékletét, és ezt használja fűtéshez-hűtéshez. Ennél kisebb fúrás is elegendő lehet felszín közeli szondákhoz, amely ugyan drágább, azonban nincs szükség különleges és drága engedélyekre. Ez a módszer közel állandó teljesítményt nyújt, magas hatásfokkal dolgozik, és üzemeltetési költségei minimálisak. Hátránya, hogy jelentős földmunkával jár, ami elsősorban akkor oldható meg egyszerűen, ha építkezés közben végzik el.

Ha a felszínhez közel megfelelő minőségű talajvíz érhető el, érdemes víz-víz hőszivattyút telepíteni. Ez a leghatékonyabb rendszer. Hátránya, hogy vízügyi engedély költséges, és a kutak időnként karbantartást igényelnek.

Hogyan működik a fűtés?

Hőszivattyúk esetén az optimális megoldás a felületfűtés. Az olyan modern otthon, amilyet a BERGER Házak is kínál, kiválóan tartja a hőt, így kevesebb fűtési energiára van szükség, hogy a házban keringő vizet melegen tartsa. Ez az alacsony hőmérsékletű fűtőközeg kiválóan hasznosítható a mennyezet felületek fűtésére, amely közelebb áll a természeteshez, hiszen az emberi keringés is a felülről érkező napfényhez szokott hozzá. A padlótól a plafonig mindenhol egyenletes a hőmérséklet, legfeljebb fél fok eltérés tapasztalható a szobán belül. Ráadásul ugyanazt a komfortot más fűtésekhez képest akár 2 fokkal alacsonyabb helyiséghőmérséklettel is elérjük, vagyis a 20 fokos felületfűtés olyan, mint radiátorral elért 22 fok. Helyet is meg lehet takarítani, mivel nincsenek fűtőtestek, így azokat nem kell szabadon hagyni.

A hőszivattyúk működéséből adódik, hogy hűtésre is alkalmasak, ami felületi hőleadással párosítva a leginkább komfortos megoldás a piacon. A klímával ellentétben természetes, huzatmentes érzés, környezetbarát, és ahogy a fűtés, úgy a hűtés is egyenletes a belső térben.

Mivel lehet még hatékonyabbá tenni új háza hőháztartását?

A korszerű fűtési és hűtési rendszereket egyre gyakrabban egészítik ki hővisszanyerős szellőztető berendezésekkel. Ezek alkalmazásával elkerülhető a szellőztetéssel járó energia veszteség, és a mai modern, szinte hermetikusan zárt épületszerkezetek és nyílászárók alkalmazása mellett is folyamatosan friss levegőt biztosítanak otthonukban.