zöld otthon program

Zöld Otthon Program lakáshitel energiatakarékos családi házakra

Októberben elindul a Zöld Otthon Program, amely kedvezőbb feltételeket nyújthat mint a CSOK. Mindez nagy segítség lehet azon lakossági ügyfelek számára, akik lakáshitelt szeretnének igényelni a közeljövőben.

Mi a Zöld Otthon Program?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedvező kamatozású lakáshitel programja, amely az energiahatékony otthonok létrehozását támogatja a környezettudatos szemléletre való figyelemfelhívás mellett. A program októberben indulhat és összesen kétszáz milliárd forint keretösszeg kerül felhasználásra.

Az zöld hitelt kizárólag lakossági magánszemélyek igényelhetik, újépítésű lakásvásárlás vagy építés céljából. A hitelből finanszírozott ingatlannak energetikailag a BB minősítést kell elérnie. A hiteligényléshez meglévő vagy vállalt gyermek nem szükséges.

A Zöld Otthon Program hitel kamata a futamidő végéig fix, legfeljebb 2,5% lesz. Az olcsó lakáshitel programban legfeljebb 70 millió forint vehető igénybe, maximum 25 évre.

Mikortól érhető el a Zöld Otthon Program?

Várhatóan 2021. októberében lesz elérhető a hitelprogram, amely összesen kétszáz milliárd forint keretösszeggel indul. A program indulásával számos folyamat kidolgozása vár majd a bankokra, így maga a hitelösszegek folyósítása akár jövő év elejére is húzódhat.

Kiegészítésként jön kamatmentes CSOK hitel

A közlemények szerint a MNB Zöld Otthon Program lakáshitele mellé igénybe vehető a CSOK hitel is. Akik ezt a konstrukciót választják, azok kamatmentesen tehetnek szert a CSOK hitelre a 3%-os kamat helyett. A CSOK hitel esetében igénybevehető összeg 2 gyerek esetén 10 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió forint.

A zöld lakáshitel feltételei

A hitelt legalább BB energetikai besorolású ingatlanok vásárlásához, építéséhez lehet igénybe venni. Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 81 és 100 KWh/m² közé esik, a lakóingatlan BB minősítést kap. A BB osztály eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, BB minősítés nem adható ki.

A Berger Házak hozzájárulása a hitelprogramhoz

A Berger készházak rendkívül nagy előnye, hogy csupán a szerkezeti rétegrendnek köszönhetően az épület megfelel a BB energetikai besorolásnak, bármilyen homlokzati hőszigetelés nélkül. A legkedvezőbb hőátbocsátási tényező eléréséhez természetesen célszerű az épület szigetelése, azonban az MNB olcsó lakáshitel konstrukciója már shell and core stage épületeinkre is igénybe vehető. A megfelelően előkészített alapra akár két hét alatt szerkezetkész épületet telepítünk, amely egy kívülről zárható, fedett épületet jelent.

A tervezési folyamatok gyorsításához innovatív és környezetbarát típusházainkkal járulunk hozzá, amelyek építész- és épületgépészeti szempontból is kész tervekkel rendelkeznek. A Berger típusház ideális választás lehet azok számára, akik gyors és költséghatékony megoldást keresnek a jól bevált gépészet minden előnyével egy stílusos, otthonos és modern épületben.