Smart megoldások: mit tud az otthona?

Az automatizálás rendkívül izgalmas és gyorsan fejlődő területe a házépítésnek, így ha ön nyitott az újdonságokra, számtalan lehetőség közül választhat. Az okoskészülékek könnyebbé és biztonságosabbá tehetik életét, valamint csökkenthetik a rezsit is.

Rengeteg megoldás létezik, és egyre jobban fejlődik a terült, ezzel párhuzamosan egyre gazdaságosabbak az eszközök. Ha tisztán szeretne látni, mindenekelőtt józan észre és fejlesztésekre szánható összegre lesz szükség.

A legkülönlegesebb funkciók a kényelmet szolgálják, mégis a biztonság az első. A legnépszerűbb smart megoldások egyike a jelenlét szimuláció, vagyis amíg ön távol van, nehezen kiszámíthatóan, és teljesen valóságosan működteti a lakást a rendszer. Estére felkapcsolja a villanyt és a tévét, változtatja a fényeket, ezzel hihetően imitálja a teljes család mozgását és életét. Amennyiben akkor csengetnek, amikor nincs otthon senki, ön távolból, mobilon keresztül válaszolhat. Egy esetleges behatolás esetén természetesen a rendszer értesíti a hatóságokat.

A kényelmi és takarékossági megoldások között megkülönböztetünk eszközöket és rendszereket. Egy okoskonnektor például az egyszerűbb gépeket teszi távolról vezérelhetővé, valamint a segítségével mérhető a fogyasztás. A több gyártónál elérhető okoshűtők olyan eszközök, amelyek típustól függően távolról elérhetővé teszik a készleteket. Például minden ajtónyitáskor fotót készítenek a tartalmukról, amit felhőben tárolva bárhonnan elérhet, például bevásárlás közben. Egyes modellek képesek rögzíteni a termékek szavatossági idejét, lejárat előtt erre figyelmezteti is a rendszer.

Ennél komplexebb, rendszerszintű feladatokra képes egy központi egység, amely figyeli a legfontosabb külső és belső körülményeket, és távolról, egy egyszerű alkalmazással irányítható.  Minden fogyasztó csak annyit működik, amikor kell. Nincs szükség például egész nap padlófűtésre a fürdőszobában, elég akkor, amikor felkapcsoljuk a villanyt zuhanyzás előtt. Ekkor automatikusan megemeli a hőmérsékletet, hogy jobban essen kiszállni, és hogy hamarabb elpárologjon a kifröccsent víz.

A hőszigetelésnek jót tesz, ha napközben a redőny leengedve áll, majd amikor a rendszer erős, melegítő napsütést érez, felhúzza azt, ezzel segítve a fűtést. Majd amikor elment a nap, újra leengedi azt.

Reggel kérhet ébresztést is otthonától, amely nem egyszerű csipogás: miközben lassan felhúzza a redőnyöket, folyamatosan erősödik a kiválasztott dallam hangereje, miközben automatikusan vizet forral az első teához vagy kávéhoz. Ugyanígy beállítható, hogy az ön által lejátszott zene mindig csak abban a helyiségben szóljon, ahol tartózkodik, esetleg az összes helyiségben egyszerre. Az otthoni moziélményben is segíthet a jól beállított rendszer: a fények elhalványulnak, a lejátszó bekapcsol, a redőnyök és a vetítővászon leereszkedik. Ha csengetnek, a film megáll, erősebbek lesznek a fények, és megjelenik a kaputelefon kamerájának képe. Ráadásul mindez a telefonján keresztül, további távirányító nélkül.

A kényelem és a tervezhetőség a kertben is fontos szempont lehet. Az öntözőrendszer figyeli az időjárást, és az eső, pára és hőmérséklet függvényében kapcsol be. Monitorozza az öntözéseket és szabályozza milyen gyakran és mennyi vizet kapjanak a növények.

Ezek az okosmegoldások már mind elérhetők, és természetesen a határ a csillagos ég. A kényelmi rendszerek választásakor érdemes megvizsgálni, hogy az adott megoldás mennyit tesz hozzá az életéhez, és hogy az árát milyen más megoldásra fordíthatja. Az energiatakarékos rendszereknél a rendelkezésre álló pénz mellett a megtérülést érdemes figyelembe venni. A BERGER Házak építkezései során az újgenerációs otthonok jellemző okosmegoldásai a hőmérséklet intelligens és távvezérléses irányítása, az automatizált árnyékolási rendszerek beszerelése, valamint az okosvilágítás.

Amennyiben érdekli, milyen smart megoldások kínálatával rendelkezünk, nézze meg a BERGER Smart csomagot, illetve kérjen ajánlatot!