Passzívház

Készház vagy passzívház építésén gondolkozik? A lakásépítés piacának növekedése miatt a hazai építőipar, 10 százalék feletti növekedés előtt áll. Csak Budapesten, több mint a kétszeresére nőtt az új lakások építésének a száma az előző évekhez képest. Mivel a kivitelezői kapacitások végesek, a lakásépítések egyre inkább elhúzódnak.

Erre megoldás a készház, amely már 6-9 hónap alatt költözhető, és maga az építkezés mindössze 2-3 hónapot vesz igénybe. A hazai lakáspiac érdekessége, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés a passzívházak, és a fokozottan energiatakarékos házak iránt.

A passzívház fogalma

A passzívházat azért nevezzük így, mert szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre, hűtésre. A passzívháznál a hőveszteségeket minimalizáljuk és a belső – emberek, világítás, háztartási és technológiai berendezések hőleadásából származó – hőnyereséget maximalizáljuk.

A passzívház elve

Jól lezárjuk a házat a külső hatások ellen, ehhez két fontos dolog kell. Jó épületszerkezet, és kitűnő nyílászárók. Hasznosíthatjuk a szoláris energiát, de nagy jelentőséggel bír a szellőző rendszer optimális kialakítása is.  A jó szellőző rendszer az, amelynél hőcserélőn keresztül adódik át az elvezetett használt levegő hőmennyisége és a bevezetett friss levegő. A passzívházban a kellemes hőérzet, aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A passzívház elv egyszerűnek tűnik, de gondos tervezést és a részletekre való odafigyelést igényel. A passzívháznak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie. A passzívház lényegét egyszerűen meg lehet fogalmazni. Ezeknél a passzívházaknál elegendő a szellőző levegő utánfűtése ahhoz, hogy tartsák a hőmérsékletüket, vagyis alapvetően nincs szükség aktív fűtésre, csak kivételes esetekben. Ez pedig akár 90 százalékkal is kevesebb fűtési költséget jelent egy passzívház esetében, mint a hagyományos építésű házak esetében, azaz négyzetméterenként 1,5 m3 gáznak megfelelő energiával megoldható a fűtés.

Milyen az épületszerekezete?

A passzívház szigorú követelményei fokozott szigeteléssel jórészt elérhetők, azonban ez még nem elegendő. Figyelni kell már a telek adottságaira, a ház tájolására. Az épület tömegformálása, az ablakok mérete és elhelyezkedése, az árnyékolórendszerek, valamint a gépészet, a földhő és a napenergia hasznosítása is lényeges.

Alacsonyenergiájú vagy passzívház?

A mozgástér a passzív házaknál meglehetősen szűkös, miközben az alacsony energiaigényű házaknál nincsenek ilyen szabványértékek, illetve előírások, melyeknek meg kell felelni. A fűtési hőszükséglet a 15 kWh/m2 értéknek akár kétszerese-háromszorosa is lehet. A tulajdonosok eldönthetik, hogy milyen mértékben teszik energiatakarékossá házukat. A fokozott energiatakarékosságú házaknál kedvező hatás a mérsékeltebb rezsi.

Why is it a favourable choice?

A környezettudatos építkezés egyre több családnak jelent megnyugtató jövőt. Az alacsony rezsiköltségeken túl olyan előnyei is vannak a passzív, illetve az alacsony energiafogyasztású házaknak, mint például az egyenletes hőmérséklet, így télen sem sugározzák a hideget a falak. Az egészségvédelem jegyében jó érzés tudni, hogy mindig friss, por- és pollenmentes a levegője, miközben nincs huzat. Nincsenek hőhidak, nincs páralecsapódás és nincs penész.

Mennyi idő a passzívház bekerülésének megtérülése?

Ehhez érdemes összetett számításokat végezni, szakember segítségével.  Tapasztalataink szerint manapság még kevesebben vállalják be a passzívház építését, inkább megmaradnak az alacsony energiafelhasználású megoldásnál. A Berger Házak hatékony falszerkezetei pontosan ezt a fajta törekvést célozzák. Passzívházat építeni tehát most még inkább elkötelezettség kérdése, hiszen ez az, ami alapot adhat arra, hogy a tulajdonosok vállalják a tervezéssel és az építkezéssel járó fokozott nehézségeket és anyagi áldozatokat. Ha józan megfontolással közelítjük meg a kérdést, akkor jelenleg az alacsony energiafogyasztású ház lehet a legtöbb családi ház építő számára, az optimális megoldás.

A Berger Házaknál hosszú távra gondolkozunk. Tudjuk, hogy a jövőbeni rezsiköltségek legalább olyan fontosak, mint a ház egyszeri építési költsége. A tudományos alapossággal összeállított, kimagasló hőszigetelő képességű szerkezeteinknek, a minőségi nyílászáróknak és a szakembereink által összeállított gépészeti megoldásoknak köszönhetően épületeinket rendkívül magas energiahatékonyság jellemzi.

A 2017-es Construma kiállítás népszerű újdonsága volt a környezetbarát és magas minőségű alapanyagok felhasználásával, a pilisben épített energiatakarékos otthon bemutatása. A Berger házak gyorsan, ellenőrzött üzemi körülmények között, méretpontosan és kiváló minőségben, hazai és osztrák alapanyagokból, német technológiával készülnek.

„Ha az építtető átlátható folyamatok mentén, jól tervezhetően, előre meghatározott pontos költségek mentén, kiváló üzemi minőségben elkészített, energiatakarékos, környezettudatos, egészséges otthont szeretne kapni, akkor egy átlagos készház jobb választás, mint egy hagyományos technológiával épített ház” – nyilatkozta Beregszászi Pál, a Berger Házak vezetője. Hozzátette: „további előnyök még a kedvezőbb páraháztartás, így kellemesebb a ház klímája. Olcsóbb a fűtése, hűtése, valamint előnye még a környezetbarát kivitelezés, a helyszínen kevesebb az élő munka, jóval kisebb zajterheléssel és kevesebb hulladékkal jár az építése.  Mindezekkel biztosítani tudjuk a leendő tulajdonosoknak, hogy teljes egészében környezettudatos, megújuló energiát használó, alacsony fenntartási költségű családi házakba költözhetnek. Berger Eco típusházaink, extrém alacsony energiafelhasználást biztosítanak. A csomagárakon kívül, ajánlataink egyedi igények szerint is alakíthatók.

Bővebb információért keresse ügyfélszolgálatunkat!