Hőszigetelés

Napjainkban már szinte elképzelhetetlen, de nem is olyan régen még teljesen természetes volt, hogy a házak hőszigetelés nélkül épüljenek fel. Ennek a viszonylag hosszú ideig tartó építkezési formának köszönhetően ma Magyarországon a lakóépületek közel 80 százaléka energiahatékonyság szempontjából nagyon rosszul áll, felújításra, korszerűsítésre szorul. Mint, ismert 2021-től a használatba vételi engedélyt már csak a közel nulla szintet elérő épület kaphatja meg. A régi épületeknél, családi házaknál az Energiatanúsítvány elkészítésével, megnézhetjük, hogy hol szökik el a legtöbb energia. Azután, egy jó szakember megállapítja, hogy milyen típusú, minőségű, nedvességtűrő, illetve teherbíró képességű hőszigetelő kerüljön az ingatlanunk falazatra vagy lábazatára, vagy a tetőre. Mérnöki számítások szerint az eltűnő energia közel 30-35 százaléka a falakon át távozik, negyede a tetőn, az ablakokon át, és a padlón át távozik.

Hőszigetelés felsőfokon

A BERGER Házak újgenerációs készházainak rétegrendjét a szakemberek úgy állították össze, hogy a lehető legjobb minőségű, otthonunkhoz leginkább illő hőszigetelést kapjuk. Minden rétegrendünkkel garantált, a tökéletes termikus burok megvalósulása. Vagyis a folyamatban lévő és a 2021-től életbe lépő épületenergetikai szigorítások második szakaszának is megfelelnek a BERGER készházelemei. Épületeink elérik az úgynevezett „közel nulla energiaigény” kritériumot, ugyanis mi már a tervező asztalnál rendszerben gondolkodunk. Akár a típusházaink közül választanak az ügyfeleink, akár egyedi tervezésű házról van szó, a Bergernél teljes hőszigetelés rendszerben tervezünk és kivitelezünk. Mivel az egyes hőszigetelő elemek kompatibilisek, így nem lesz közöttük káros reakció sem.

Milyen a jó hőszigetelés?

Óriási a választék a szigetelőanyagok között. Hagyományosnak tekinthető hőszigetelés például, a kőzetgyapotos illetve, az EPS hőszigetelés, de mi a Berger házaknál már a befújt cellulóz és a természetes, öko farost szigetelést részesítjük előnybe. És hogy hova kerül hőszigetelés egy családi házon? Többek között a homlokzatra, tetőtérre, padlóra, padlásfödémre, válaszfalakra, tetőtérbe. Az energetikai szigorításokat az újgenerációs gerendaházaknál is tökéletesen meg tudjuk valósítani. Az általunk gyártott készház elemekből megvalósult házaknál könnyen elérhető a közel nullás energiaszint. A rétegrendünk kialakításánál párazáró, és páraáteresztő fóliákat használunk a légalagutak elkerülésére. Ha ugyanis levegő kerül az épületszerkezetek közé, akkor az, légáramlási mozgást indít el, aminek a következménye, hogy elkezdi kihúzni a házból a meleget, és bevinni a hideget és ahol a hideg kimeny, ott páralecsapódás keletkezik.

Cellulóz szigetelés előnye:

Az általunk is használatos hőszigetelés lényege az, hogy egy alacsony hőátvezető képességű anyaggal elválasszuk a külső klímától és hangoktól a belső klímát és hangokat, vagyis az épület belsejét. Cellulóz hőszigeteléshez durván felaprítják az újságpapírt, bórsavval összekeverik, majd őrlőben apróra darálják. A bórsav megvédi a cellulóz szigetelést a rovarok és gombák támadásaitól, illetve ellenállóvá teszi a korhadással és a tűzzel szemben. A cellulóz szigetelések nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagot, bőrre nincsenek ingerlő hatással. A cellulóz szigetelés illatsemleges, elektrosztatikusan és elektromosan semleges, nincs mérgező gáz kibocsátása, illetve használata során nincs belélegezhető por. A cellulóz szigetelés jobb hő és hangszigetelő, mint az üveg, vagy kőzetgyapot. Impresszív hőszigetelő tulajdonságát tovább fokozza az a tény is, hogy a bedolgozási technológia miatt garantáltan kitölti a legkisebb üregeket is. E hézagmentesség miatt bizonyosan hőhídmentes lesz otthonunk szigetelése. A szigetelés hőtároló képességének magas értéke azt jelenti, hogy a szigetelés és a fal nyáron sem melegszik át.