Egyre többen építkeznének ismerősök segítségével

Közel minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben, a fiatalabbak körében az átlagosnál magasabb az építési kedv. Az építkezők közel 30 százaléka azonban nem kulcsrakészen venné át a házát, hanem maga fejezné be a kivitelezést.

A szakmunkákhoz elsősorban ismeretségi körben keresnének kivitelezőt, esetleg rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget annak reményében, hogy így lefaraghatnak a költségekből.  

Az idősebbeknél jóval szívesebben vágnának bele egy új ház építésébe a fiatalok – derült ki a BERGER Házak és a Praktiker közös megbízásából a Pulzus közvéleménykutató által készített reprezentatív felmérésnek. Az adatok szerint a 25-55 év közötti magyar felnőtt lakosság 9 százaléka tervezi, hogy a jövőben belevág egy építkezésbe. Prefabricated houses built withz Y generációsok (25-39 év közöttiek) között is hasonlóan alakul, hiszen a megkérdezettek közel 10 százaléka jelezte, hogy házépítést tervez a jövőben. 

Az új otthon kivitelezésének módját illetően érdekes a megkérdezettek hozzáállása, hiszen 30 százalékuk  nem kulcsrakészen, hanem valamilyen közbülső állapotban venné át a kivitelezőtől a házát, majd az építkezést saját maga fejezné be. A kivitelezési munkák közül elsősorban ház alapvető szerkezetének és szigetelésének biztonságos megoldását, valamint a villanyszerelést bíznák mindenképpen szakemberre az építkezők. A burkoláshoz, a festéshez, a szárazépítéshez vagy éppen a homlokzat elkészítéséhez ellenben nem feltétlenül hívnának mesterembert. 

A BERGER Házak kívülről kész” házaival nekik is ideális megoldást kínál. Egy külsőleg teljesen kész, szigetelt, zárható otthonról van ugyanis szó, ami már be van vakolva, beszerelt külső nyílászárókkalkomplett tetővel, bádogozással. A ház ilyenkor még belül teljesen üres, vagyis egyedileg tervezhetők a további munkák, mint például a gépészet, villamos hálózat, burkolatok, belső ajtók, stb. A kívülről kész ház költsége, a kulcsrakész háznak megközelítőleg a 60-80 százaléka, attól függően, hogy a továbbiakban a belsőt milyen műszaki tartalommal építi be az építtető.  

A kívülről kész házak esetében is igénybe vehető a CSOK.  

Érdekes kérdés, az építkezők vajon kit hívnának segítségül a munkához? A felmérésben a válaszadók 69 százaléka ismeretségi körében keresne hozzáértőt. Míg 58 százalék csak és kizárólag referenciával rendelkező profi kivitelezőkhöz fordulna. 55 százalék azért attól sem zárkózott el, hogy a rokonok vagy a barátok bevonásával építkezzék. Egyébként a megkérdezettek 54 százalékának már van tapasztalata arról, milyen kalákában, azaz barátok és rokonok bevonásával egy házat felhúzni. 

A kutatás szerint a válaszadók fele azért választja a kívülről kész házat, mert azt reméli, hogy pénzt takarít meg. Prefabricated houses built with kedvezményes lakásáfa eltörlésmiatt jelentősen megnövekedő kivitelezési költségek miatt már valóban nem éri meg teljes generálkivitelben kérni az épülő házakat, ezért fordul a piac a nem kulcsrakész megoldásokhoz. A másik érv is anyagi jellegű: az ismeretségi körben van-e olyan szakember, aki ingyen elvégezné a szükséges munkát.  

Egyedülálló kedvezménnyel szeretné segíteni a vállalkozó kedvű házépítőket a BERGER Házak és a Praktiker.

Mostantól ugyanis a BERGER kívül kész házakat választók számára a BERGER Házak olyan kedvezményekre jogosító kártyát ad, amellyel a Praktiker üzletekben jelentős megtakarítással tudják a befejező munkák anyagigényét megvásárolni a házépítők.
Többek között azért is számítanak a kezdeményezés népszerű fogadtatására, mert az egyre nagyobb „saját erős” építkezési kedv mellett mindez jelentősen enyhítheti a kedvezményes 5 %-os lakás
áfa eltörlése utáni áremelkedést is.  

Amennyiben érdekli a BERGER kívülről kész megoldása, tudjon meg többet a megoldásról, vagy kérjen ajánlatot!