Döntött a kormány, 2023-ig marad az 5 százalékos lakásáfa – de kinek?

2023. december 31-ig továbbra is kedvezményes, azaz 5 százalékos áfakulccsal értékesíthetők azok az új építésű lakások, amelyek 2018. november 1-én már végleges építési engedéllyel rendelkeztek – döntött a kormány. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Az már korábban eldőlt, hogy 2019. december 31-ig minden új építésű lakóingatlan, azaz a 300 négyzetméternél nem nagyobb családi házak és a 150 négyzetméternél nem nagyobb társasházi lakások eladása után 5 százalékos áfát kell befizetni a központi költségvetésbe. A döntés következményeként megindult a vásárlók rohama az új lakásokért, hiszen senki sem akart 5 százalék helyett 27 százalék áfát fizetni. Ez komoly gondot jelentett az amúgy is csúcsra járatott, munkaerő- és kapacitáshiánnyal küszködő építőipari vállalkozásoknak, hiszen így valamivel több, mint egy év alatt le kellett volna zavarniuk az építkezéseket.

A szorításból a vevők és az építők is eléggé sajátos megoldásokkal szerettek volna kilábalni. Például sok kivitelező azt javasolta ügyfeleinek, hogy a kedvezményes áfa igénybevétele érdekében előre fizesse ki az esetleg még csak tervezőasztalon lévő lakása árát. Nem nehéz belátni, hogy az ilyen és ehhez hasonló megoldások komoly jogbizonytalanságot okoztak volna a piacon. A vevők ezen felül tartottak attól is, hogy az időnyomás alatt dolgozó építőipari vállalkozások munkájának minősége leromlik.

Ezeket a problémákat egy csapásra megoldotta a kormány november 7-én született döntése. Azon ingatlanok, amelyeknek 2018. november 1-én már volt építési engedélyük még 5 évig, pontosan 2023 december 31-ig, kedvezményes, 5 százalékos áfával értékesíthetőek. A reménybeli lakók az öt éven belül akkor fizethetik ki a kedvezményes áfával terhelt vételárat, amikor otthonuk elkészül, az építőipari vállalkozások pedig kapkodás nélkül, megfelelő minőségben végezhetik el a rájuk bízott munkát.

Azok a vásárlók, akik 2018. november 1-je után kapták meg építési engedélyüket, csak akkor számíthatnak 5 százalékos áfára, ha az építkezés a jövő év utolsó napjáig befejeződik. Erre a hagyományos technológiával végzett munka esetén kevés az esély. A készházas technológia ellenben ad némi reményt, hiszen itt az építkezés a tervezéssel és a banki ügyintézéssel együtt is 8-9 hónap alatt befejeződhet. Érdemes azonban minél előbb dönteni, mert a készházas cégek naptára is megtelik, a legtöbben már csak 2019 közepétől tudja elkezdeni a most megrendelt ingatlan kivitelezését.