Egyre többen építkeznének ismerősök segítségével

Közel minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben, a fiatalabbak körében az átlagosnál magasabb az építési kedv. Az építkezők közel 30 százaléka azonban nem kulcsrakészen venné át a házát, hanem maga fejezné be a kivitelezést.

A szakmunkákhoz elsősorban ismeretségi körben keresnének kivitelezőt, esetleg rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget annak reményében, hogy így lefaraghatnak a költségekből.  

Az idősebbeknél jóval szívesebben vágnának bele egy új ház építésébe a fiatalok – derült ki a BERGER Házak és a Praktiker közös megbízásából a Pulzus közvéleménykutató által készített reprezentatív felmérésnek. Az adatok szerint a 25-55 év közötti magyar felnőtt lakosság 9 százaléka tervezi, hogy a jövőben belevág egy építkezésbe. Az Y generációsok (25-39 év közöttiek) között is hasonlóan alakul, hiszen a megkérdezettek közel 10 százaléka jelezte, hogy házépítést tervez a jövőben. 

Az új otthon kivitelezésének módját illetően érdekes a megkérdezettek hozzáállása, hiszen 30 százalékuk  nem kulcsrakészen, hanem valamilyen közbülső állapotban venné át a kivitelezőtől a házát, majd az építkezést saját maga fejezné be. A kivitelezési munkák közül elsősorban ház alapvető szerkezetének és szigetelésének biztonságos megoldását, valamint a villanyszerelést bíznák mindenképpen szakemberre az építkezők. A burkoláshoz, a festéshez, a szárazépítéshez vagy éppen a homlokzat elkészítéséhez ellenben nem feltétlenül hívnának mesterembert. 

A BERGER Házak kívülről kész” házaival nekik is ideális megoldást kínál. Egy külsőleg teljesen kész, szigetelt, zárható otthonról van ugyanis szó, ami már be van vakolva, beszerelt külső nyílászárókkalkomplett tetővel, bádogozással. A ház ilyenkor még belül teljesen üres, vagyis egyedileg tervezhetők a további munkák, mint például a gépészet, villamos hálózat, burkolatok, belső ajtók, stb. A kívülről kész ház költsége, a kulcsrakész háznak megközelítőleg a 60-80 százaléka, attól függően, hogy a továbbiakban a belsőt milyen műszaki tartalommal építi be az építtető.  

A kívülről kész házak esetében is igénybe vehető a CSOK.  

Érdekes kérdés, az építkezők vajon kit hívnának segítségül a munkához? A felmérésben a válaszadók 69 százaléka ismeretségi körében keresne hozzáértőt. Míg 58 százalék csak és kizárólag referenciával rendelkező profi kivitelezőkhöz fordulna. 55 százalék azért attól sem zárkózott el, hogy a rokonok vagy a barátok bevonásával építkezzék. Egyébként a megkérdezettek 54 százalékának már van tapasztalata arról, milyen kalákában, azaz barátok és rokonok bevonásával egy házat felhúzni. 

A kutatás szerint a válaszadók fele azért választja a kívülről kész házat, mert azt reméli, hogy pénzt takarít meg. A kedvezményes lakásáfa eltörlésmiatt jelentősen megnövekedő kivitelezési költségek miatt már valóban nem éri meg teljes generálkivitelben kérni az épülő házakat, ezért fordul a piac a nem kulcsrakész megoldásokhoz. A másik érv is anyagi jellegű: az ismeretségi körben van-e olyan szakember, aki ingyen elvégezné a szükséges munkát.  

Egyedülálló kedvezménnyel szeretné segíteni a vállalkozó kedvű házépítőket a BERGER Házak és a Praktiker.

Mostantól ugyanis a BERGER kívül kész házakat választók számára a BERGER Házak olyan kedvezményekre jogosító kártyát ad, amellyel a Praktiker üzletekben jelentős megtakarítással tudják a befejező munkák anyagigényét megvásárolni a házépítők.
Többek között azért is számítanak a kezdeményezés népszerű fogadtatására, mert az egyre nagyobb „saját erős” építkezési kedv mellett mindez jelentősen enyhítheti a kedvezményes 5 %-os lakás
áfa eltörlése utáni áremelkedést is.  

Amennyiben érdekli a BERGER kívülről kész megoldása, tudjon meg többet a megoldásról, vagy kérjen ajánlatot!