+36 30 179 1009 kapcsolat@bergerhazak.hu

Érdeklődőknek

Blog

Gyorsházak

2020. 03. 19. - csütörtök

Gyorsházak épülnek az ország egész területén   Az ökologikus építés és a természetes építőanyagok használata egyre nagyobb teret hódít világszerte és így hazánkban is.  A tudatos gondolkodású építkezést tervező családoknak egyformán fontos a minőségi lakóklíma és az energiahatékonyság, de ugyanolyan fontos szempont, hogy a felhasznált alapanyagok környezetbarátak, természetesek is legyenek. A BERGER gyorsházak ezeket az […]

Berger Házak

“Telekvadászatba” kezd? Segítünk!

2020. 02. 19. - szerda

Első lépésként gondoljuk át, milyen elképzelésünk van a telekre épített házunk kapcsán! (Rajzoljuk le magunknak: pl., 3 szoba, 2 fürdő, konyha – ezek méretét is próbáljuk meghatározni-, egyszintes vagy kétszintes stb.)   Amint ezzel megvagyunk, indulhat a vadászatunk!   Mekkora legyen az a telek?  Már tudjuk mekkora házat szeretnénk. Mivel a telek övezeti besorolása határozza meg a terület tényleges beépíthetőségi százalékát, ezért érdemes a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ) figyelemmel kísérni.  Amennyiben […]

Fenntarthatóság

Miért fontos a jó szellőztető?

2019. 12. 10. - kedd

A sarokig kitárt ablakon süvít be a jeges szél, vagy éppen az olvasztó hőség, és vele együtt a por és a pollen. A jól fűtött vagy hűtött lakás levegője gyorsan lecserélődik, mi pedig szaladunk becsukni az ablakot.

Smart megoldások

Smart megoldások: mit tud az otthona?

2019. 11. 14. - csütörtök

Az automatizálás rendkívül izgalmas és gyorsan fejlődő területe a házépítésnek, így ha ön nyitott az újdonságokra, számtalan lehetőség közül választhat. Az okoskészülékek könnyebbé és biztonságosabbá tehetik életét, valamint csökkenthetik a rezsit is.

Fenntarthatóság

Hogyan válasszunk fűtési rendszert (új) otthonunkba?

2019. 10. 28. - hétfő

Az épületgépészet, azon belül is a fűtési rendszer a ház egyik meghatározó költségtétele, akár beruházáskor, akár később, az évek során.

Berger Házak

Kedvezmények az áfanövekedés ellensúlyozására

2019. 10. 14. - hétfő

Egyre népszerűbbek a nem kulcsrakész házak, az építkezés tervezők 30 százaléka valamilyen közbülső állapotban venné át a házat, hogy azt saját szervezésben fejezhesse be. A szakmunkákhoz elsősorban ismeretségi körben keresnének kivitelezőt. Ezzel ugyanúgy csökkenthetők a költségek, ahogy az egyedi anyagbeszerzésekkel.

Finanszírozás

Egyre többen építkeznének ismerősök segítségével

2019. 10. 03. - csütörtök

Közel minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben, a fiatalabbak körében az átlagosnál magasabb az építési kedv. Az építkezők közel 30 százaléka azonban nem kulcsrakészen venné át a házát, hanem maga fejezné be a kivitelezést.

Fenntarthatóság

Megéri ügyelni a környezetre az építkezés során

2019. 09. 10. - kedd

A környezetvédelem hosszú távon is fontos, de a kisebb döntések során figyelembe kell vennünk, hogy milyen hatásunk van a természetre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a BERGER Házakkal kapcsolatos hírekről, technológiai újdonságokról és hasznos információkról!

Kapcsolat

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére hétköznap 9 és 17 óra között. Üzemünk a Polgári Ipari Parkban található, ahol előzetes időpontegyeztetést követően szívesen bemutatjuk otthona elkészítésének teljes folyamatát.

Ügyfélszolgálat

+36 30 179 1009

E-mail

kapcsolat@bergerhazak.hu

Cím

H-4090 Polgár, Ipari Park

Gyorsházak épülnek az ország egész területén

 

Az ökologikus építés és a természetes építőanyagok használata egyre nagyobb teret hódít világszerte és így hazánkban is.  A tudatos gondolkodású építkezést tervező családoknak egyformán fontos a minőségi lakóklíma és az energiahatékonyság, de ugyanolyan fontos szempont, hogy a felhasznált alapanyagok környezetbarátak, természetesek is legyenek. A BERGER gyorsházak ezeket az igényeket igyekeznek minél szélesebb körben kielégíteni. Ha az építtető átlátható folyamatok mentén, jól tervezhetően megépített, energiatakarékos, környezettudatos, egészséges otthont szeretne, akkor egy átlagos gyorsház általában jobb választás, mint egy hagyományos technológiával épített ház.

Berger gyorsházak itt és ott is

Az ország 2 különböző pontján, 2 nagy családnak, 2 egyedi BERGER Ház. Közép-Európa egyik legmodernebb készház üzemében, Polgáron készülnek a gyorsházak szerelt elemei, német csúcstechnológiával, időjárástól függetlenül, ellenőrzött gyári körülmények között. Ezek a gyorsházak lehetnek kulcsrakészek, vagy kívül kész kivitelben is rendelhetők. A megrendelők választhatnak a típusházak közül és egyedi tervek alapján is elkészülhetnek a gyorsházak.

Generációk gyorsházban - új generációs BERGERHÁZ élmény

Hajdú-Bihar megye egyik kisvárosában egy háromgyermekes család nemrég költözött be egy Berger gyorsházba kulcsrakész kivitelezéssel.  A tudatos gondolkodású szülőknek egyformán fontos szempont volt a minőségi lakóklíma megteremtése és ezzel együtt az energiahatékonyság, valamint az is, hogy az építkezés során felhasznált alapanyagok környezetbarát, természetes anyagok legyenek. A gyorsházra kívül-belül gipszrost palánkolás került, kívülről Steico fagyapot hőszigetelő rendszer került, belülről párafékező fólia gipszkartonnal. A falak már gépészeti és elektromos installációval - gégecső, szaniter blokkokkal együtt - kerültek kiszállításra a Berger üzeméből.  A gyorsház építkezési forma, jóval kevesebb zajterheléssel és hulladékkal járt, mint egy hagyományos építkezés.

A házról:

-             Tetőtér beépítés, kulcsrakész, kívülről dryvit vakolatú, BERGER Ház 

Hasznos alapterülete: 200nm

Értékmentés modern technológiával – Pikkpakk gyorsház a Pilisben

Az építészeti hagyományok megőrzésével, de mégis a legkorszerűbb technológia minden előnyével építkezhet, ha a gyorsházat választja. A Pilisben épített gyorsház a tradicionális stílus megőrzésével, de a modern építészeti megoldásokkal készült.  A gyorsház tulajdonosainak két fő szempontjának is megfelelt a Berger házak ajánlata.  A minőségi alapanyagokból történő, fenntartható építkezés és a környezet megóvása volt a két fókusz. A telek sajátos adottságát kihasználva, egyedi tervek alapján készült el ez a gyorsház, ügyelve például, a már meglévő növényzetre is. Az egész építkezés miatt csupán 1 szilvafát kellett kivágni a többi dísznövényt sikerült megóvni. A BERGER Házak ajánlatából a kívül kész szint megoldást választották a tulajdonosok. Az alapozást, a villanyszerelést, a hidegburkolatot és a gépészetet saját maguk oldották meg, így a házunk leglátványosabb része, a nagypaneles elemek legyártása és a helyszínen történő összeszerelése, pikkpakk megvolt.  A külső faburkolat az összedaruzott elemek összeállítása után került fel a falszerkezetre. A boronafalas megoldás tökéletesen illik a vadregényes telekhez. A ház végül is földszintes és belsőgalériás lett. A ház egyik felében kapott helyet a nappali és konyha az étkezővel, ez egy igazi közösségi tér, a másik felében a zárt udvarra szülői háló és fürdőszoba került, a kettő között a gyerekek szobái kaptak helyet. A galéria funkciója a játéktér és a tévézés élménye. A nappaliban jutott hely még egy kemencének is.

A házról:

-  borona burkolatos, galériázott, látszófödém gerendás nagypaneles földszintes  BERGER Ház

- hasznos alapterülete 126 nm+20nm galéria

Első lépésként gondoljuk át, milyen elképzelésünk van a telekre épített házunk kapcsán! (Rajzoljuk le magunknak: pl., 3 szoba, 2 fürdő, konyha - ezek méretét is próbáljuk meghatározni-, egyszintes vagy kétszintes stb.)   Amint ezzel megvagyunk, indulhat a vadászatunk!   Mekkora legyen az a telek?  Már tudjuk mekkora házat szeretnénk. Mivel a telek övezeti besorolása határozza meg a terület tényleges beépíthetőségi százalékát, ezért érdemes a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ) figyelemmel kísérni.  Amennyiben nem szeretnénk ezt egyedül megtenni, bevonhatunk egy építész-tervező szakembert is, aki későbbi bővíthetőség mértékét is megtudja vizsgálni.   Mérjük fel a telek előnyeit és hátrányait!  Nézzük meg, a településen belüli elhelyezkedését a teleknek. Családosok esetében jó tudni, hogy hol található az óvoda, iskola, orvosi rendelő. Van-e tömegközlekedés? A telekhez vezető utak, járdák állapotát is vegyük szemügyreBeszélgessünk a szomszédokkal, hiszen a beszélgetés folyamán sok minden kiderülhet.    A telek közművesítése (víz, villany, gáz, csatorna) megoldott-e?  Ez a kivitelezés szempontjából elengedhetetlen tényező.   Nagyon fontos a felszín alatti rétegek és talajvíz vizsgálata (talajmechanika, geodéta felmérése), amivel az alapozásra való alkalmasságunkat is meg tudjuk határozni.    Forma és tájolás, azaz sok napfényt a nappaliba!  A legideálisabb telekforma a téglalap vagy négyzet alak, viszont az egyik legfontosabb, hogy megfelelően széles legyen. Tájolás tekintetében, ha napfényes nappalit szeretnénk, akkor érdemes ezt déli, délnyugati vagy nyugati oldalra tájolni. Ebben az esetben a hálószobák a hűvösebb, árnyékosabb oldalon (K, ÉK) helyezkednek el. Ezért is lényeges átgondolnunk, hogy az otthonunk fekvése mit jelent a későbbiekben ránk és a mindennapjainkra nézve.      Sík vagy lejtős telket válasszunk?  Mindenképpen gazdaságosabb egy sík telken építkezni, viszont a pince kialakítása már korántsem annyira kedvező, mint például egy nagy mértékben lejtős telek esetén. A lejtős telek ugyan növeli az építés költségeit, de lehetőségünk van arra, hogy építsünk egy kívülről is megközelíthető garázst vagy pincét. A lejtős telek előnye a panoráma, míg a sík telken könnyebben focizhatunk a gyermekeinkkel. Mérlegeljük az igényeinket és az építkezésre szánt anyagi forrásunkat.   Jogi kisokos   Ha mindezeket átgondolta, átnézte és megtalálta a minden tekintetben megfelelő telket, nyugodt szívvel vághat bele csodás, új házának felépítésébe.   
A sarokig kitárt ablakon süvít be a jeges szél, vagy éppen az olvasztó hőség, és vele együtt a por és a pollen. A jól fűtött vagy hűtött lakás levegője gyorsan lecserélődik, mi pedig szaladunk becsukni az ablakot. A modern lakások a hőveszteség minimalizálása érdekében nagyon jól tartják a levegőt, amelyet így más módon kell frissíteni és cserélni. Az ablaknyitogatás nem hatékony módszer, mivel az értékes energiával felfűtött vagy lehűtött levegőt engedjük ki az ablakon, viszont légcserére szükség van. Az egyszerű, csak elszívást biztosító berendezések telepítése olcsóbb, azonban nem is oldják meg teljesen a problémát, ráadásul hővisszanyerős szellőztető nélkül nehéz magas energetikai osztályú épületet építeni. A hővisszanyerős szellőztetők nagy előnye, hogy folyamatos és önműködő légcserét tesznek lehetővé, így állandóan friss levegőt biztosítanak és megelőzhető a penészképződés is a jól szigetelt házakban, ahonnan nehezen távozik a pára. Emellett könnyen optimalizálható a levegő összetétele és minősége, méghozzá huzatmentesen. A kényelmi szempontokat sem szabad elfelejteni, a szellőztetők segítségével megfelelő páratartalmat lehet beállítani, méghozzá rovaroktól mentesen. A szagokat is semlegesíti, és csendesen dolgozik, nem zavarva a család nyugalmát. Magas hatásfokkal működik, a lecserélt levegő nem veszít hőmérsékletéből, így télen alacsonyabb a fűtési, nyáron a hűtési költség. Ez nem csak a pénztárcáját kíméli, de a környezetet is. A hővisszanyerős szellőztetőknek két fő típusa van. Mindkét terméktípus hővisszanyeréssel rendelkezik, a lényegi különbség a beépítéshez és használathoz szükséges egyéb rendszerek (légcsatornahálózat) kialakításában van. A teljes házat ellátó légcsatorna rendszer kialakítása helyigényes, és befolyásolja a lakás belső képét is a falakon megjelenő levegő befújó és elszívó elemek elhelyezése miatt, amit van, aki nem szeret látni. A centralizált rendszerekhez komplett légcsatornahálózatot kell kiépíteni az épületben, helyiségenként befújással és elszívással. A mosdóból, fürdőszobából, mosókonyhából és a konyhából általában csak elszívás történik. A légcsatorna hálózat a keresztmetszetek miatt inkább helyigényes konstrukció, mint a decentralizált, helyi megoldás. A decentralizált berendezésesek telepítésekor nem szükséges komplett légcsatorna hálózatot kiépíteni, csupán a „nedves” helységekből, és a konyhából történik elszívás. Az egyéb helységekbe a friss levegő az ablakokba beépített résszellőzőn keresztül, vagy pedig az ablakok felett elhelyezett légbeeresztő idomokon keresztül történik, szabályozott módon. Ebben az esetben a hővisszanyerést vagy egy kisteljesítményű hőszivattyús egység végzi, mely a visszanyert hőt az épület fűtési rendszerébe, vagy a melegvíztárolójába nyeri vissza. Geotermikus hőszivattyús rendszer esetében a hővisszanyerés a talajszondába/kollektorba is történhet. Ezek a berendezések csak hőszivattyús berendezéssel együtt telepíthetők, azaz ezen rendszerek tartozékai. A mai modern épületek estén a szellőztetés már szinte kötelező elem, mivel 2021. január 1-et követően szinte nem is tud új építésű épület használatbavételi engedélyt szerezni úgy, hogy az épület energiafogyasztásának legalább 25 százaléka nem helyben megtermelt megújuló energiaforrásból származzon. A hőszivattyú-szellőzés kombinációval azonban ezen jogszabályi követelményeknek eleget tud tenni az épület. Így ha hővisszanyerős szellőzés kialakítása mellet dönt az új háza építésénél, akkor amellett, hogy egészséges, komfortos és takarékos megoldást választ, a jogszabályi követelményeknek is könnyen megfelelhet új otthona.
Az automatizálás rendkívül izgalmas és gyorsan fejlődő területe a házépítésnek, így ha ön nyitott az újdonságokra, számtalan lehetőség közül választhat. Az okoskészülékek könnyebbé és biztonságosabbá tehetik életét, valamint csökkenthetik a rezsit is. Rengeteg megoldás létezik, és egyre jobban fejlődik a terült, ezzel párhuzamosan egyre gazdaságosabbak az eszközök. Ha tisztán szeretne látni, mindenekelőtt józan észre és fejlesztésekre szánható összegre lesz szükség. A legkülönlegesebb funkciók a kényelmet szolgálják, mégis a biztonság az első. A legnépszerűbb smart megoldás a jelenlét szimuláció, vagyis amíg ön távol van, nehezen kiszámíthatóan, és teljesen valóságosan működteti a lakást a rendszer. Estére felkapcsolja a villanyt és a tévét, változtatja a fényeket, ezzel hihetően imitálja a teljes család mozgását és életét. Amennyiben akkor csengetnek, amikor nincs otthon senki, ön távolból, mobilon keresztül válaszolhat. Egy esetleges behatolás esetén természetesen a rendszer értesíti a hatóságokat. A kényelmi és takarékossági megoldások között megkülönböztetünk eszközöket és rendszereket. Egy okoskonnektor például az egyszerűbb gépeket teszi távolról vezérelhetővé, valamint a segítségével mérhető a fogyasztás. A több gyártónál elérhető okoshűtők olyan eszközök, amelyek típustól függően távolról elérhetővé teszik a készleteket. Például minden ajtónyitáskor fotót készítenek a tartalmukról, amit felhőben tárolva bárhonnan elérhet, például bevásárlás közben. Egyes modellek képesek rögzíteni a termékek szavatossági idejét, lejárat előtt erre figyelmezteti is a rendszer. Ennél komplexebb, rendszerszintű feladatokra képes egy központi egység, amely figyeli a legfontosabb külső és belső körülményeket, és távolról, egy egyszerű alkalmazással irányítható.  Minden fogyasztó csak annyit működik, amikor kell. Nincs szükség például egész nap padlófűtésre a fürdőszobában, elég akkor, amikor felkapcsoljuk a villanyt zuhanyzás előtt. Ekkor automatikusan megemeli a hőmérsékletet, hogy jobban essen kiszállni, és hogy hamarabb elpárologjon a kifröccsent víz. A hőszigetelésnek jót tesz, ha napközben a redőny leengedve áll, majd amikor a rendszer erős, melegítő napsütést érez, felhúzza azt, ezzel segítve a fűtést. Majd amikor elment a nap, újra leengedi azt. Reggel kérhet ébresztést is otthonától, amely nem egyszerű csipogás: miközben lassan felhúzza a redőnyöket, folyamatosan erősödik a kiválasztott dallam hangereje, miközben automatikusan vizet forral az első teához vagy kávéhoz. Ugyanígy beállítható, hogy az ön által lejátszott zene mindig csak abban a helyiségben szóljon, ahol tartózkodik, esetleg az összes helyiségben egyszerre. Az otthoni moziélményben is segíthet a jól beállított rendszer: a fények elhalványulnak, a lejátszó bekapcsol, a redőnyök és a vetítővászon leereszkedik. Ha csengetnek, a film megáll, erősebbek lesznek a fények, és megjelenik a kaputelefon kamerájának képe. Ráadásul mindez a telefonján keresztül, további távirányító nélkül. A kényelem és a tervezhetőség a kertben is fontos szempont lehet. Az öntözőrendszer figyeli az időjárást, és az eső, pára és hőmérséklet függvényében kapcsol be. Monitorozza az öntözéseket és szabályozza milyen gyakran és mennyi vizet kapjanak a növények. Ezek az okosmegoldások már mind elérhetők, és természetesen a határ a csillagos ég. A kényelmi rendszerek választásakor érdemes megvizsgálni, hogy az adott megoldás mennyit tesz hozzá az életéhez, és hogy az árát milyen más megoldásra fordíthatja. Az energiatakarékos rendszereknél a rendelkezésre álló pénz mellett a megtérülést érdemes figyelembe venni. A BERGER Házak építkezései során az újgenerációs otthonok jellemző okosmegoldásai a hőmérséklet intelligens és távvezérléses irányítása, az automatizált árnyékolási rendszerek beszerelése, valamint az okosvilágítás. Amennyiben érdekli, milyen smart megoldásokat kínálunk önnek, nézze meg a BERGER Smart csomagot, illetve kérjen ajánlatot!
Az épületgépészet, azon belül is a fűtési rendszer a ház egyik meghatározó költségtétele, akár beruházáskor, akár később, az évek során. A jól választott megoldás költséget takaríthat meg, és emellett azt is érdemes figyelembe venni, milyen kényelmi funkciókat kínálnak az egyes változatok, illetve milyen mértékben terheljük környezetünket.   Az biztos, hogy új házaknál érdemes a hőszivattyúk valamilyen formáját fontolóra venni. A gáz alapú fűtés és hőszivattyúk közötti beruházásbeli különbség hosszú távon eltűnik, később azonban lényegesen alacsonyabb költségekkel számolhatunk. A legmodernebb otthonok remek hőszigetelési tulajdonságai miatt kevesebb energiára van szükség a ház melegen tartásához, azonban a hőszivattyúnak takarékosság mellett számtalan környezetvédelmi és kényelmi előnye van. Le kell szögezni, hogy a hőszivattyú sem csodaszer, azonban a megfelelően kiválasztott rendszer jobban óvja a környezetet, ön pedig kevésbé függ majd az energiahordozók árváltozásától, és extra kényelmi funkciókra tehet szert. A kiépítésnél jóval egyszerűbb, mintha gázt is vezetünk be a házba, mivel nincs szükség gáz hálózat tervezésre, közmű bevezetésre és égéstermék elvezetésre, ráadásul biztonságosabb, a hőszivattyúk esetében nincs esélye a szénmonoxid mérgezésnek sem. Talaj, víz vagy levegő? Figyelembe kell venni, hogy új, vagy már meglévő otthont kíván felszerelni, illetve hogyan osztaná meg a költségeket: nagyobb kezdeti beruházás-kisebb üzemeltetés, vagy kisebb beruházás-magasabb üzemeltetési költség. Ezen kívül ismerni kell, hogy a ház mennyi energiát igényel majd működés közben, ez határozza meg a hőszivattyú méretét. Általánosságban azt kell tudni a hőszivattyúkról, hogy valamilyen formában a környezetben található forrásokat használja a ház fűtésére és hűtésére. Bármelyik rendszert választja, mindegyik alkalmas a ház melegítésére és hűtésére is, illetve mindegyik további költség nélkül állítja elő a használati meleg vizet is – jóval kevesebb energiával, mint egy hagyományos villany vagy gáz üzemű vízmelegítő. A legelterjedtebb megoldás a levegős rendszer, amely alacsony költség mellett, gyorsan kiépíthető, üzemeltetése is olcsó, azonban a hatásfoka valamivel alacsonyabb a talajszondás rendszerekhez képest. Nincs szükség engedélyekre és általában talajmunkára sem. Ez nem csak alacsonyabb költségigénye miatt népszerű megoldás, hanem azért is, mert felújítás során, vagy kiegészítő fűtésrendszernek is remek.  A levegős hőszivattyú egyszerű rendszer, a házon kívül egy – a klasszikus klímákhoz hasonló – kültéri egységet kell elhelyezni, ahol megtörténik a hőcserélés. A talajszondás módszer szerint a ház körül szondákat telepítenek, és a furatokban keringő fagyalló folyadék felveszi a talaj hőmérsékletét, és ezt használja fűtéshez-hűtéshez. Ennél kisebb fúrás is elegendő lehet felszín közeli szondákhoz, amely ugyan drágább, azonban nincs szükség különleges és drága engedélyekre. Ez a módszer közel állandó teljesítményt nyújt, magas hatásfokkal dolgozik, és üzemeltetési költségei minimálisak. Hátránya, hogy jelentős földmunkával jár, ami elsősorban akkor oldható meg egyszerűen, ha építkezés közben végzik el. Ha a felszínhez közel megfelelő minőségű talajvíz érhető el, érdemes víz-víz hőszivattyút telepíteni. Ez a leghatékonyabb rendszer. Hátránya, hogy vízügyi engedély költséges, és a kutak időnként karbantartást igényelnek. Hogyan működik a fűtés? Hőszivattyúk esetén az optimális megoldás a felületfűtés. Az olyan modern otthon, amilyet a BERGER Házak is kínál, kiválóan tartja a hőt, így kevesebb fűtési energiára van szükség, hogy a házban keringő vizet melegen tartsa. Ez az alacsony hőmérsékletű fűtőközeg kiválóan hasznosítható a mennyezet felületek fűtésére, amely közelebb áll a természeteshez, hiszen az emberi keringés is a felülről érkező napfényhez szokott hozzá. A padlótól a plafonig mindenhol egyenletes a hőmérséklet, legfeljebb fél fok eltérés tapasztalható a szobán belül. Ráadásul ugyanazt a komfortot más fűtésekhez képest akár 2 fokkal alacsonyabb helyiséghőmérséklettel is elérjük, vagyis a 20 fokos felületfűtés olyan, mint radiátorral elért 22 fok. Helyet is meg lehet takarítani, mivel nincsenek fűtőtestek, így azokat nem kell szabadon hagyni. A hőszivattyúk működéséből adódik, hogy hűtésre is alkalmasak, ami felületi hőleadással párosítva a leginkább komfortos megoldás a piacon. A klímával ellentétben természetes, huzatmentes érzés, környezetbarát, és ahogy a fűtés, úgy a hűtés is egyenletes a belső térben. Mivel lehet még hatékonyabbá tenni új háza hőháztartását? A korszerű fűtési és hűtési rendszereket egyre gyakrabban egészítik ki hővisszanyerős szellőztető berendezésekkel. Ezek alkalmazásával elkerülhető a szellőztetéssel járó energia veszteség, és a mai modern, szinte hermetikusan zárt épületszerkezetek és nyílászárók alkalmazása mellett is folyamatosan friss levegőt biztosítanak otthonukban.
Egyre népszerűbbek a nem kulcsrakész házak, az építkezés tervezők 30 százaléka valamilyen közbülső állapotban venné át a házat, hogy azt saját szervezésben fejezhesse be. A szakmunkákhoz elsősorban ismeretségi körben keresnének kivitelezőt. Ezzel ugyanúgy csökkenthetők a költségek, ahogy az egyedi anyagbeszerzésekkel. Éppen ezért egyedülálló kedvezménnyel szeretné segíteni a házépítőket a BERGER Házak és a Praktiker. A BERGER kívül kész házakat választók számára a BERGER Házak olyan kedvezményekre jogosító kártyát ad, amellyel a Praktiker üzletekben jelentős megtakarítással tudják a befejező munkák anyagigényét megvásárolni a házépítők. A kívülről kész ház egy külsőleg teljesen kész otthont jelent: be van vakolva, beszereltük a külső nyílászárókat, elkészült a tető, a bádogozás, és minden, amire kívülről szükség van. A ház zárható, és az időjárás már nem hátráltatja a belső munkák elvégzését. A ház ilyenkor még belül teljesen üres, vagyis egyedileg tervezhetők a további munkák, mint például a gépészet, villamos hálózat, burkolatok, belső ajtók, stb. A kívülről kész ház a kulcsrakész háznak megközelítőleg a 60-80 százaléka, attól függően, hogy a továbbiakban a belsőt hogyan szereli fel az építtető. Ezen további munkákban lehet jelentős segítség a Praktikerrel közös munka. Az áruházi kínálatra általános 10% kedvezmény jár a nem akciós termékekre, ami egy átlagos ház esetében már jelentős tétel. Ezen felül a nagy volumenben használt anyagokra egyedi árakat kalkuláltatunk a ház vásárlónak. Így többek között a burkolatok, segédanyagok, hiányzó belső ajtók vagy szerelvények beszerzése során a vevő cikkszám, megnevezés és mennyiségek alapján kap ajánlatot, ami – a terméktől és a megrendelés mennyiségétől  függően- jelentős kedvezményt tartalmaz. A kedvezmény mértéke a különböző termékcsoportok miatt változó, de házépítés során jellemző, nagytételű vásárlás esetén jelentős, akár milliós költségmegtakarítás érhető el. A megtakarított összeg enyhítheti a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa eltörlése miatti áremelkedést is. A kedvezmény pontos mértékéről érdeklődjön kollégáinknál!
Közel minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben, a fiatalabbak körében az átlagosnál magasabb az építési kedv. Az építkezők közel 30 százaléka azonban nem kulcsrakészen venné át a házát, hanem maga fejezné be a kivitelezést. A szakmunkákhoz elsősorban ismeretségi körben keresnének kivitelezőt, esetleg rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget annak reményében, hogy így lefaraghatnak a költségekből.   Az idősebbeknél jóval szívesebben vágnának bele egy új ház építésébe a fiatalok – derült ki a BERGER Házak és a Praktiker közös megbízásából a Pulzus közvéleménykutató által készített reprezentatív felmérésnek. Az adatok szerint a 25-55 év közötti magyar felnőtt lakosság 9 százaléka tervezi, hogy a jövőben belevág egy építkezésbe. Az Y generációsok (25-39 év közöttiek) között is hasonlóan alakul, hiszen a megkérdezettek közel 10 százaléka jelezte, hogy házépítést tervez a jövőben.  Az új otthon kivitelezésének módját illetően érdekes a megkérdezettek hozzáállása, hiszen 30 százalékuk  nem kulcsrakészen, hanem valamilyen közbülső állapotban venné át a kivitelezőtől a házát, majd az építkezést saját maga fejezné be. A kivitelezési munkák közül elsősorban ház alapvető szerkezetének és szigetelésének biztonságos megoldását, valamint a villanyszerelést bíznák mindenképpen szakemberre az építkezők. A burkoláshoz, a festéshez, a szárazépítéshez vagy éppen a homlokzat elkészítéséhez ellenben nem feltétlenül hívnának mesterembert.  A BERGER Házak kívülről kész” házaival nekik is ideális megoldást kínál. Egy külsőleg teljesen kész, szigetelt, zárható otthonról van ugyanis szó, ami már be van vakolva, beszerelt külső nyílászárókkalkomplett tetővel, bádogozással. A ház ilyenkor még belül teljesen üres, vagyis egyedileg tervezhetők a további munkák, mint például a gépészet, villamos hálózat, burkolatok, belső ajtók, stb. A kívülről kész ház költsége, a kulcsrakész háznak megközelítőleg a 60-80 százaléka, attól függően, hogy a továbbiakban a belsőt milyen műszaki tartalommal építi be az építtető.  

A kívülről kész házak esetében is igénybe vehető a CSOK.  

Érdekes kérdés, az építkezők vajon kit hívnának segítségül a munkához? A felmérésben a válaszadók 69 százaléka ismeretségi körében keresne hozzáértőt. Míg 58 százalék csak és kizárólag referenciával rendelkező profi kivitelezőkhöz fordulna. 55 százalék azért attól sem zárkózott el, hogy a rokonok vagy a barátok bevonásával építkezzék. Egyébként a megkérdezettek 54 százalékának már van tapasztalata arról, milyen kalákában, azaz barátok és rokonok bevonásával egy házat felhúzni.  A kutatás szerint a válaszadók fele azért választja a kívülről kész házat, mert azt reméli, hogy pénzt takarít meg. A kedvezményes lakásáfa eltörlésmiatt jelentősen megnövekedő kivitelezési költségek miatt már valóban nem éri meg teljes generálkivitelben kérni az épülő házakat, ezért fordul a piac a nem kulcsrakész megoldásokhoz. A másik érv is anyagi jellegű: az ismeretségi körben van-e olyan szakember, aki ingyen elvégezné a szükséges munkát.  

Egyedülálló kedvezménnyel szeretné segíteni a vállalkozó kedvű házépítőket a BERGER Házak és a Praktiker.

Mostantól ugyanis a BERGER kívül kész házakat választók számára a BERGER Házak olyan kedvezményekre jogosító kártyát ad, amellyel a Praktiker üzletekben jelentős megtakarítással tudják a befejező munkák anyagigényét megvásárolni a házépítők. Többek között azért is számítanak a kezdeményezés népszerű fogadtatására, mert az egyre nagyobb „saját erős” építkezési kedv mellett mindez jelentősen enyhítheti a kedvezményes 5 %-os lakásáfa eltörlése utáni áremelkedést is.   Amennyiben érdekli a BERGER kívülről kész megoldása, tudjon meg többet a megoldásról, vagy kérjen ajánlatot! 
A környezetvédelem hosszú távon is fontos, de a kisebb döntések során figyelembe kell vennünk, hogy milyen hatásunk van a természetre. A bolygót terhelő szennyezések többségéért az olaj- vagy a divatipar, esetleg a repülés felel, így ha kevesebbet autózunk, távolabbi utakra is vonattal megyünk, és ruháinkat először javítjuk, nem pedig lecseréljük, sokat tehetünk a környezetért. Napjainkban a tudatosság elődleges iránya a fogyasztás visszafogása, a felesleges tárgyak és anyagok vásárlásának mérséklése. Ennek eredménye a műanyagmentes július, az igény a tartósabb, többször használható termékek iránt, valamint az, hogy a nyugati országokban általánosságban egyre kevésbé népszerű bármi, ami gyorsan elhasználódik. Érdemes tartós eszközöket választani, főleg akkor, ha hosszú távon használja azt. Ön is sokat tehet azért, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, többek között azzal, hogy milyen házba költözik. Fontos, hogyan választunk akár alapanyagot, akár építési technológiát. A fenntartható fejlődést szem előtt tartva lehetséges egyszerre költséghatékony és környezetkímélő megoldást választani. Először is fontos, hogy jól tájoljuk a házat: megfelelő irány esetén nyáron nehezebben melegszik fel otthonunk, míg télen nehezebben hűl ki, így a hőmérséklet beállítása kevesebb energiát igényel. Fontos az is, hogy milyen módon termeljük a hőt télen: ma már a közel energiasemleges házak építése sem elképesztő ritkaság, hanem a legjobb építőipari vállalatok sztenderdje. Nyáron az árnyékolástechnika segíthet csökkenteni a házat érintő közvetlen napfényt. Ezen felül az anyaghasználat is meghatározó, manapság a fa egyre népszerűbb. A gondos tervezésnek köszönhetően Európában egyre több fát ültetnek, így fenntarthatóvá vált ezek építkezésen való felhasználása. A fa tartós, ráadásul szinte 100 százalékban felhasználható, akár falként, akár szigetelőanyagként.