10 legfontosabb tudnivaló az 5 százalékos lakásáfáról

2021. januárjától ismét 5 százalék lesz az áfa új lakások vásárlása és építése esetében. A kedvezményes adókulcs a 2022. december 31-ig zajló vagy bejelentett építkezésekre fog vonatkozni, és igénybevehető lesz a CSOK mellett is. Azok a családok, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik.

A kedvezményes áfa akciótervéről összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat:

1) Mikortól és meddig lesz érvényes az alacsonyabb mértékű áfa?

2021. január 1-én lép hatályba és 2026. december 31-ig lesz érvényben az új építésű lakások építésére és vásárlására az 5 százalékos adókulcs, feltéve, hogy az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint. Bevezetésre kerül egy un. türelmi időszak is, mely szerint 5 százalékos áfát szükséges fizetni az egyes vételárrészletek után, amennyiben a pénzügyi teljesítés még 2023. január 1. és 2026. december 31. közé esik.

2) Az 5 százalékos lakásáfa csak az újépítésű ingatlanokra vonatkozik?

Igen, a kedvezményes adókulcs kizárólag újépítésű ingatlanok esetében érvényes.

3) Mikor számít újépítésűnek egy ingatlan?

Újépítésű egy ingatlan, ha

  • az első rendeltetésszerű használatba vétel még nem történt meg;
  • vagy az első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Ez utóbbi azért fontos, mert ez alapján a piacon lévő kész, 2 évnél nem régebben használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok is kedvezményes áfatartalommal lesznek megvásárolhatók.

4) Milyen méretű ingatlanokra vonatkozik az 5 százalékos lakásáfa?

Kizárólag a 150 m2 alapterületnél nem nagyobb újépítésű lakásokra és a 300 m2-t nem meghaladó alapterületű újépítésű házakra vonatkozik.

5) Családi ház felépítésére is vonatkozik az 5 százalékos áfa?

Az 5 százalékos áfakulcs nem csak lakóingatlan értékesítésre alkalmazható, hanem az ingatlan felépítésére is, ha az az Áfa tv. 10.§ d) pontja szerinti termékértékesítés, azaz ha az ingatlan egy előre meghatározott készültségi foknak megfelelő felépítésére irányul az építési munka (minimum szerkezetkész).

6) Szerkezetkész lakás építésére is érvényes az 5 százalékos áfa?

A generálkivitelezővel építtetett szerkezetkész lakás átadása is termékértékesítésnek minősülhet, ezért érvényes lehet rá az 5 százalékos áfakulcs, ha a többi feltétel is érvényesül.

7) Ha az újépítésű ingatlanhoz tartozik garázs, akkor arra is 5 százalékos az áfa 2021-től?

Nem, az 5 százalékos áfa kizárólag a lakóingatlanra vonatkozik, így például az ingatlanhoz tartozó garázs vagy műhely áfája továbbra is 27 százalék.

8) Lehet hitelből vásárolni 5 százalékos áfás újépítésű ingatlant?

Természetesen, igen! Az, hogy miből kerül kifizetésre az újépítésű ingatlan, lényegtelen az 5 százalékos áfa alkalmazása tekintetében.

9) Visszaigényelhető az áfa az új építésű CSOK-os ingatlan után?

Igen, 2021-től a CSOK támogatással vásárolt új építésű ingatlanok után visszaigényelhető a csökkentett, 5 százalékos áfa.

10) Fizetett 2022. évi előleg hogyan kerül felhasználásra a 2023. évben megvalósuló építések teljesítésénél?

Amennyiben 2023. előtt, 2022-benn a teljes ellenértéket, vagy annak egy részét kifizeti a vevő előlegként, akkor az előleggel fedezett ellenértékre 27 százalékos áfa vonatkozik még akkor is, ha a teljesítés egyébként 2022. évben történik, amikor egyébként már 5 százalék az áfa. Az előlegre ugyanis annak átvételekor érvényes adómértéket kell alkalmazni.